Jaký je rozdíl mezi aukcí a dražbou pozemku?

Jednou z možností, jak výhodně prodat nebo koupit pozemek nebo jakoukoliv jinou nemovitost je i aukce a dražba nemovitosti. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a v jakém případě se nákup nebo prodej opravdu vyplatí?

Jaký je rozdíl mezi dražbou a aukcí pozemku?

Co je to aukce pozemku?

Aukce pozemku je druh prodeje, při kterém o kupci rozhodne zpravidla nejvyšší nabídka. Prodejní cena tedy není pevně daná, prodejce určuje pouze vyvolávací cenu, a o konečně ceně rozhodují příhozy účastníků aukce.

Mimo vyvolávací ceny může prodejce určit i další podmínky výběru vítězné nabídky. Mezi ně patří třeba platba v hotovosti, termín úhrady kupní ceny apod.

Když účastník s nejvyšším příhozem splní všechny podmínky nutné pro vítězství, má povinnost s prodejcem uzavřít rezervační nebo kupní smlouvu. Prodejce má ale právo vítěznou nabídku odmítnout. Nemusí být totiž s konečnou částkou spokojený.

Aukce dnes již zpravidla probíhají elektronicky a jsou tedy snadno dostupné každému. K aukci pak prodejce může využít třeba i některý z portálů, který tyto možnosti nabízí. Informace o aukcích kupující nalezne na těchto portálech, popř. v inzerátu prodávaného pozemku.

Co je to dražba pozemku?

Dražba pozemku, obecněji nemovitosti, je obdobný způsob prodeje jako aukce. Jde o prodej pozemku, který se koná v přesně daném termínu, o vítězi vždy rozhodne nejvyšší nabídka a kupec se stane vlastníkem pozemku ihned po jeho vydražení. Jedná se tedy o okamžitý prodej pozemku. Na rozdíl od aukce se dražba řídí zákonem o veřejných dražbách č. 26/2000 Sb.

Ať se pak jedná o dobrovolnou, nebo nedobrovolnou dražbu, v obou případech probíhá dražba identicky. Pro kupce tedy tato okolnost není podstatná. Jediný rozdíl může být v tom, že nedobrovolné dražby, kde je dražený pozemek v exekuci, začínají na 2/3 odhadní ceny. Ceny zde navíc bývají často podhodnocené. Více jsme o tom psali již ve článku Jak na prodej pozemku v exekuci nebo insolvenci mimo dražbu.

Dražby dnes zpravidla probíhají již elektronicky a jsou dostupné každému. Informace o všech dražbách můžete najít například na informačním portálu o dražbách provozovaném Českou poštou.

Kdy se hodí k prodeji pozemku využít dražbu nebo aukci?

Nevýhodou dražby je fakt, že je nemovitost prodána ihned po jejím skončení. Dražba proto neumožňuje financování hypotékou. Kupec si ji totiž nestihne sjednat. Kvůli tomu se dražeb účastní mnohem méně kupců a obvykle se při nich pozemek prodá za nižší než tržní cenu. Dražbu navíc může pořádat jen někdo s oprávněním od Ministerstva pro místní rozvoj v ČR.

Naproti tomu aukce nabízí všechny výhody dražby, ale z větší části odstraňuje její nevýhody. V jednom dni se ukáže, kdo si koupí pozemek, ač s ním teprve podepíšete smlouvu. Díky tomu lze tento nákup financovat hypotékou. Na aukci se proto hlásí více zájemců a je větší šance, že prodáte za cenu, kterou jste si představovali.

Navíc můžete v závěru aukce nevýhodnou vítěznou nabídku odmítnou. Nehrozí tedy, že byste udělali špatný obchod. Nakonec pak může aukci uspořádat úplně kdokoliv. Při prodeji byste tedy měli spíše preferovat aukci, která vám zaručí lepší prodejní podmínky a často dá i šanci na vyšší prodejní cenu.

Kdy se hodí k nákupu pozemku využít dražbu nebo aukci?

Pokud máte peníze v hotovosti, rozhodně je pro vás zajímavější nakupovat pozemky v dražbě. Tehdy totiž máte šanci koupit pozemek ihned a za nižší než tržní cenu. Skvělý obchod je tedy na obzoru.

Nakupovat skrze aukci přijde vhod jen tehdy, když chcete koupit pozemek přes hypotéku. Aukce pak ale rozhodně není zárukou nižší prodejní ceny, často spíš naopak. Nákup přes ni se tedy zpravidla již nevyplatí.

Protože k nákupu skrze aukci nebo dražbu nic zvláštního nepotřebujete, budeme se dále zaměřovat již jen na prodej pozemku skrze aukci.

V jaké situaci je výhodné prodat pozemek skrze aukci?

Ačkoliv je aukce na rozdíl od dražby k prodeji výhodnější, nemusí být jako prodej výhodná za všech okolností. Za jakých okolností je výhodné aukci uspořádat?

Kdy je aukce pozemku výhodná?

  • Když na trhu převyšuje poptávka nad nabídkou – Tehdy je větší jistota, že se na aukci dostane více kupců, máte tedy šanci prodat za víc.
  • Když máte dobře prodejný pozemek – Dobře prodejný pozemek je předpokladem toho, že na aukci může přijít více kupců a vy prodáte za víc.
  • Když prodáváte specifický pozemek – U takového pozemku totiž může být složité zjistit správnou cenu. Je proto často výhodnější nechat skrze aukci kupce, ať sami ukáží, nakolik si jej cení.

I když ale prodej splňuje jednu z výše zmíněných podmínek, nic není vyhráno. Co dalšího je třeba?

Zajistěte si úspěch prodeje v aukci

Co musíte udělat proto, aby aukce uspěla?

Pro prodej pozemku skrze aukci jsou pak důležité hlavně tyto kroky:

  • Přesné určení vyvolávací ceny – Zásadní je určit takovou vyvolávací cenu pozemku, která přiláká maximum zájemců. Obvykle to bývá 75 % z jeho tržní ceny. Tržní cenu pak získáte přesným odhadem ceny nemovitosti. Více jsme o něm psal v článku Odhad ceny pozemku je zásadní.
  • Úspěšná propagace aukce – Stejně zásadním krokem je i propagace aukce. Pokud na ni totiž nepřilákáte dostatek lidí, zpravidla dobře neprodáte. Její součástí je zatraktivnění pozemku (uklízení, zastřižení trávy, vyhození haraburdí apod.), zhotovení profesionálního propagačního materiálu (profesionální fotky, video z dronu apod.), zhotovení inzerátu a inzerování pozemku. Více jsme o propagaci již psali ve článku Jak prodat pozemek v roce 2024.

Chcete prodat za maximum? Zkuste profesionály!

Ani prodej skrze aukci není nic, co by bylo stoprocentní zárukou úspěšného prodeje. Pokud pak propagaci a cenotvorbě nerozumíte, možná bude nejlepší zkusit oslovit profesionály. V opačném případě nejspíš prodáte za dlouho nebo nevýhodně.

Například my v portálu Investuj do pole se výhradně zabýváme prodejem a nákupem pozemků, díky čemuž dokážeme prodat rychleji a za lepší cenu než konkurence. Navíc za prodej nic neplatíte. Provizi zaplatí kupec. Vše pak s vámi dokážeme vyřídit online, tudíž nemusíte ani kamkoliv jezdit.

Profesionální inzerát poté publikujeme již do 24 hodin na našem portále, na nejznámějších sociálních sítích a na 20 největších realitních portálech v ČR. Spolu s tím také oslovíme sousedy pozemku. Tím vším zvýšíme rychlost prodeje i šanci na lepší prodej. Nakonec se postaráme i o komunikaci s klienty a veškerou administrativu. Na vás bude jen souhlas s prodejem, podpis smlouvy a převzetí peněz. Snadnější to snad už ani být nemůže.

Problém ale není ani to, když jste ve velkém časovém presu. S pomocí okamžitého výkup pozemku prodáte ihned a do 72 hodin od podpisu vám vyplatíme až 0,5 miliónů Kč. Zbytek získáte po převodu pozemku do našeho vlastnictví. Výměnou za rychlost prodeje je zde zpravidla nižší výkupní cena, stále ale naprosto férová.

Chcete vědět více o aukci nebo dražbě, popř. chcete prodat s námi? Ozvěte se.