8 kroků, jak úspěšně prodat pozemek v roce 2024?

Potřebujete prodat pozemek bez realitky a chtěli byste ho prodat za maximum a bez zbytečných chyb? V článku se dozvíte, jak správně probíhá takový prodej pozemku a na co si dát pozor. Díky tomu se vyhnete všem zásadním karambolům a prodáte ke své spokojenosti. Jak úspěšně prodat pozemek?

Ceny pozemků neustále rostou

Ceny pozemků již od revoluce nepřetržitě rostou a jen za poslední tři roky si například zemědělská půda připsala 35,6 % (složené úročení). S ohledem na zlepšování ekonomické situace můžete očekávat vysoký růst i v roce 2024. Na prodeji pozemků můžete tedy patřičně vydělat, jen je třeba při tom neudělat žádnou chybu.

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: farmy.cz

Úskalí prodeje pozemků

O pozemky je stále velký zájem a platí, že jejich cena neodpovídá jen jejich velikosti a druhu, ale je závislá třeba i na územnímu plánu obce. Pokud třeba obec plánuje rozšířit zastavěné plochy směrem k pozemku, jeho cenu to vždy kladně ovlivní. Změnou územního plánu se pak může stát z takového pozemku stavební pozemek, díky čemuž může vzrůst jeho cena až o stovky procent. Co tedy udělat proto, abyste z pozemku získali opravdu maximum?

Jak probíhá úspěšný prodej pozemku v roce 2024?

Prodej pozemku je komplexní a časově náročná činnost. Pokud za něj chcete získat maximum a vyvarovat se zbytečným chybám, měli byste se držet správného postupu a soustředit se zejména na správný odhad ceny, zatraktivnění pozemku, atraktivně napsaný inzerát s poutavým foto a video doprovodným materiálem, skvělou propagaci a následný bezpečný prodej. Jak na to?

1. Správný odhad ceny pozemku je zásadní

K rychlému a výhodnému prodeji je třeba nejdřív správně odhadnout cenu pozemku. To je základ. S nízkou cenou proděláte, kdežto s příliš vysokou cenou pozemek neprodáte. Určit cenu pozemku ale není nic jednoduchého. Rozhodně neurčíte porovnáním vašeho pozemku s inzerovanými pozemky. Inzerát vám totiž nic neřekne o tom, jak dlouho tam již pozemek visí a za kolik se nakonec skutečně prodá, jestli se slevou, nebo ještě dráž.

Cena pozemku vychází především z lokality, typu pozemku, jeho stavu a výměry, z aktuální poptávky a situace na trhu. Více jsme o tom psali již ve článku Jak na správný odhad ceny pozemku. Pokud ale pozemkům nerozumíte, rozhodně doporučujeme oslovit profesionála nebo alespoň zkusit online odhad ceny pozemku zdarma. Precizní odhad ceny pozemku se vám rozhodně vyplatí.

2. Připravte pozemek k fotografování, natáčení i k prohlídkám

Lidé nakupují očima a platí to i pro prodeje pozemků. Proto ještě před focením, natáčením i prohlídkami věnujte čas úpravám pozemku. Pozemek s nepořádkem, rozpadlou dřevěnou kůlnou nebo čímkoliv jinak nevzhledným odradí a vy budete muset klesnout s cenou.

Vyplatí se proto pozemek maximálně zatraktivnit. Ukliďte ho, odstraňte odpadky, posekejte trávu, posbírejte spadané ovoce nebo suché větve. Díky tomu pozemek prokoukne, dobře zapůsobí, přiláká více zájemců a vy budete moci prodat za víc. Tohle úsilí se jednoznačně vyplatí.

3. Nafoťte nebo natočte pozemek

Máte uklizeno? Tak můžete jít na profesionální fotky pozemku. Vhodné je doplnit prodej také videem pořízeným například z dronu. V případě, že je možné na pozemku stavět, můžete k inzerátu přidat i vizualizaci takové stavby. Díky tomu si kupující lépe představí potenciál pozemku, zamiluje se do něj a zaplatí více.

4. Vytvořte poutavý inzerát

Nyní můžeme přistoupit k inzerátu. Dobrý inzerát by měl být stručný, jasně a poutavě napsaný a měl by obsahovat všechny potřebné informace. Které to jsou?

  • Druh pozemku – Ten zjistíte v územním plánu a klient hned bude vědět, zda si na něm může postavit rodinný dům, zasadit ovocné stromy, nebo kukuřici. Pokud jde pak například o parcelu, kterou lze zastavět, je dobré uvést, jak velkou část pozemku může pro stavbu využít a jaký druh stavby na něm může postavit.
  • Rozloha
  • Tvar
  • Orientace
  • Svažitost
  • Možnost přístupové cesty
  • Zavedené sítě
  • Výhled z pozemku
  • A samozřejmě cena

Kupce ale bude také zajímat, zda pozemek leží v záplavové oblasti nebo zda tam třeba není elektrické vedení, ochranné pásmo lesa, nebo jiné omezení, které by komplikovalo stavbu. U nezastavitelných pozemků zkuste také na úřadech zjistit, zda se jejich využití nemůže v budoucnu změnit. To by udělalo pozemek atraktivnější pro kupce a zvedlo jeho prodejní cenu.

5. Efektivně propagujte svůj pozemek

Čím více lidí se o vámi prodávaném pozemku dozví, tím více budete mít zájemců a tím více za něj získáte. Proto tuhle fázi rozhodně nepodceňujte. Skvěle napsaný a dostatečně informativní inzerát i s potřebným vizuálním materiálem publikujte na sociálních sítích nebo na nejznámějších realitních portálech v ČR.

Publikovat byste rozhodně měli na Sreality.cz, iDNES reality a Sbazar.cz nebo třeba i na Investuj do pole, který je jako jediný výhradně zaměřený na prodej pozemků. Doporučujeme také využít možnost topování. To vás dostane na první pozice v každé inzerci.

Skvělé také je, když budete pozemek propagovat v jeho okolí. Vhodné je oslovit sousedy nebo vlastníky okolních pozemků. Využijte k tomu třeba letáky, dopisy nebo prodejní plachtu na pozemku. Pro sousedy je taková koupě dvojnásob zajímavá, protože to mají k pozemku blízko, nebo ho dokonce mohou propojit se svými stávajícími pozemky. Proto budou ochotni za váš pozemek zaplatit víc.

6. Připravte se na prohlídky

Po inzerci následují prohlídky. Zde platí to samé, co v případě fotek, první dojem podruhé neuděláte. Pokud se tedy od nafocení na pozemku opět objevily nějaké nedostatky, nebo tam dokonce stále jsou, odstraňte je. Vyhoďte odpadky, posekejte trávu apod.

Rozhodně se ale nic zásadního nesnažte zatajit. Pokud o všech nedostatcích bude zájemce vědět včas, může se pro pozemek přeci jen rozhodnout. Pokud se ale o problému dozví až při podpisu smlouvy, nebo dokonce po, můžete snadno přijít o již vyjednaný obchod nebo se dostat k soudu.

U většiny pozemků pak úplně stačí u inzerátu uvést GPS souřadnice a zájemce se dojede na pozemek podívat sám.

7. Na smlouvě si nechte záležet

Je ruka v rukávě? Pak je čas na rezervační, nebo rovnou kupní smlouvu. V obou případech se rozhodně nespoléhejte jen na smlouvy stažené z internetu. Zejména v tomto případě je lepší využít služeb profesionálů, kteří vám smlouvy připraví na míru.

8. K převodu peněz využijte úschovu

Po podepsání prodejní smlouvy následuje převod nemovitosti na nového vlastníka na katastru nemovitostí. To trvá 30 dní. Obvykle se pak kupci nechce zaplatit dřív, než bude nemovitost převedená, a prodejci převést nemovitost bez peněz. Proto se tato patová situace často řeší úschovou finančních prostředků.

My, v Investuj do pole takto řešíme například pozemky v hodnotě vyšší než 500 tisíc Kč. V takovém případě kupec převede své peníze do úschovy k advokátovi, a jakmile katastr převede nemovitost na jeho jméno, advokát zašle peníze na váš účet. V opačném případě je dostane kupec zpět. Obě strany se tak chrání před ztrátou. Vy víte, že peníze za nemovitost dostanete, a kupec ví, že pokud nedostane nemovitost, nepřijde o ně.

Při prodeji pozemků v hodnotě menší než 500 tisíc Kč obvykle stačí platba v hotovosti nebo převod na bankovní účet při podpisu kupní smlouvy.

Vyplatí se samoprodej, nebo prodej skrze realitní kanceláře?

Samoprodej se vyplatí zejména tehdy, když máte hodně času a většině z daných úkonů rozumíte nebo když alespoň takové úkony jako odhad ceny pozemku nebo vypracování smluv necháte na profesionálech. V opačném případě hrozí, že přijdete o mnohem více, než kolik byste zaplatili za provizi realitní kanceláře. Navíc vás to bude stát hodně času a starostí.

Samoprodej se nevyplatí v situaci, kdy má váš pozemek právní vady jako věcné břemeno, je zatížen hypotékou, dluhy, nebo dokonce exekucí. V takovým případech mnohdy nepomůže ani realitní kancelář. Využít však můžete služeb jako rychlý výkup nemovitosti, o kterém jsme již psali ve článku Vše o rychlém výkupu nemovitosti.

Skrze rychlý výkup nemovitosti zpravidla do několika dní prodáte jakoukoliv nemovitost, tedy i pozemek, a po přepsání nemovitosti na katastru za něj dostanete peníze. Rychlost prodeje je vyvážena o trochu nižší cenou, než je jeho tržní cena.

Samoprodej se též nevyplatí v situaci, kdy vás tlačí čas a potřebujete prodat ihned. Také v tomto případě je opět nejvhodnější služba rychlý výkup nemovitosti. Jak úspěšně prodat pozemek s odborníky

Objevte lehkost prodeje skrze Investuj do pole

Pokud byste chtěli prodat bez starostí a chyb, můžete oslovit přímo nás na portálu Investuj do pole. Neplatíte u nás provizi, tu zaplatí kupující, máme 10 let zkušeností s prodejem pozemků, často vše potřebné vyřídíme okamžitě a online a již do 24 hodin od domluvy budeme publikovat váš inzerát. Profesionálně se za vás také postaráme i o vše ostatní.

Pokud pak opravdu chvátáte nebo máte problematický pozemek, můžeme vám pomoci službou rychlý výkup nemovitosti. S jeho pomocí vám dokážeme do do 72 hodin od podpisu vyplatit až 0,5 miliónu korun. Zbytek prodejní ceny získáte po převodu nemovitosti.

Chcete vědět více o tom, jak úspěšně prodat pozemek bez realitky, nebo to nechat na nás? Ozvěte se.