Víte, proč se nevyplatí investovat do bytů nebo domů?

Investoři do nemovitostí ještě donedávna zažívali doslova žně. Hypotéku mohli splácet nájmem zakoupených nemovitostí, ceny bytů a domů rekordně rostly a oni se těšili z obrovských zisků. Realitní trh se ale změnil. Víte, proč se již nevyplatí investovat do domů a bytů a jak a kam investovat peníze? Proč se nevyplatí investovat do pozemku v roce 2023?

Realitní trh se za poslední dva roky změnil

Ještě na konci roku 2023, kdy po roce a půl klesla doporučená úroková sazba na hodnotu 6,75 %, se koupě nájemního investičního bytu přes hypotéku nevyplatila. Splátky hypotéky byly dražší než nájem. Do toho navíc nebyla započítána ani ztráta za výpadky nájmů, nutnosti oprav a údržby, či dokonce nutné rekonstrukce. Mohli jste se tedy zpravidla těšit jen na výnos z budoucího prodeje.

Úroková sazba Zdroj: kurzy.cz

O trochu lépe jste na tom byli při nákupu nájemního investičního bytu za hotové. Tehdy jste si mohli přijít ročně i na pěkné peníze za nájem. S možnými výpadky nájmů, opravami a údržbou či rekonstrukcí to ale též nebylo žádné velké terno. Kvůli vysoké inflaci a poklesu cen nemovitostí navíc nemovitost nedokázala sloužit ani jako ochrana financí před inflací. Co bylo za změnami?

Co mohlo za změny na realitním trhu?

Za změnami na realitním trhu mohly hlavně tyto vlivy:

  • Předražené ceny nemovitostí -- Cena nemovitostí je podle České národní banky (ČNB) až o 25-65 % nadhodnocená.

  • Energetická krize - Vlivem války na Ukrajině i dalších okolností dramaticky vzrostly ceny energií, což ovlivnilo další náklady.

  • Vysoká inflace - Inflace dosáhla v loňském roce 10,7 %.

  • Vysoké úrokové sazby hypoték - ČNB teprve v prosinci minulého roku snížila doporučenou úrokovou sazbu hypoték na pořád vysokých 6,75 %, s čímž je stále spojená vysoká cena půjčovaných peněz, tj. i výše jednotlivých splátek.

Kvůli tomu všemu si střední třída, která byla vždy při nákupu nemovitostí závislá na hypotéce, nemůže dnes nemovitost dovolit a z trhu prakticky vymizela. To se odrazilo i na poptávce a nabídce. Počet zájemců o nemovitosti dramaticky klesl, a nabídka nových bytů a domů proto vzrostla. Ruku v ruce s tím šel samozřejmě i propad cen. Jak to vypadalo v číslech?

Jak klesly ceny nemovitostí v roce 2023?

Ceny bytů klesly meziročně ve třetím čtvrtletí 2023 o 6,2 %, naopak ceny domů nepatrně stouply o 1,4 % (více jsme o tom psali ve článku Vývoj cen nemovitostí v roce 2024). Také na konci roku pak se pokles zpomaloval a ceny spíše již stagnovaly. Pokles se zpravidla nejvíce týkal periférií, chudších regionů nebo energeticky náročných a starších nemovitostí.

Vývoj ceny bytů Vývoj ceny domů

Zdroj: hypoindex.cz

Nic z toho ale nepotkalo zemědělské pozemky. Jejich růst za poslední tři roky dosáhl 35,6 % (složené úročení) a ač v posledním roce zpomalil, v roce 2024 lze opět očekávat jeho zrychlení.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: farmy.cz

Jak se bude měnit realitní trh v roce 2024?

V roce 2024 bude vše záviset na snížení doporučené úrokové sazby hypoték k hranici 4 %. Spolu s tím se totiž začnou na trh ve větším počtu vracet kupující a ceny domů a bytů začnou mírně růst.

Takové snížení lze ale očekávat nejdříve až na konci tohoto roku. Do té doby bude nákup bytů a domů oproti předchozím letům spíše rizikový a nemusí ochránit ani před inflací. Jak a kam tedy dnes investovat peníze? Vyplatí se spíše investovat do zlata, akcií, podílových fondů nebo do něčeho jiného? Jednou ze zajímavých možností jsou právě zemědělské pozemky!

Proč investovat do zemědělských pozemků?

Investice do nájemních bytů se tedy přes hypotéku nevyplatí, a i bez ní je dnes člověk ve velmi riskantní situaci. Může totiž na stále přehřátém trhu koupit nemovitost, jejíž cena ještě klesne. Naštěstí existuje řešení. Tou je investice do zemědělských pozemků. Právě u pozemků totiž nehrozí pokles ceny a díky jejich nižší ceně na ně dosáhne bez hypotéky i drobný investor. Jaké jsou jejich další výhody?

Výhody investice do pozemků:

  • Stabilní růst ceny - Ceny pozemků neklesají a klesat pravděpodobně nebudou.

  • Nízká pořizovací cena - Pozemek si můžete pořídit již od desítek tisíc, zpravidla to tedy zvládnete i bez hypotéky.

  • Možnost pronájmu - Pozemky můžete pronajmout.

  • Nevyžadují další finance a energii - Po nákupu již do pozemku nemusíte investovat další čas ani peníze. Pozemek jednoduše koupíte, počkáte, až jeho cena dostatečně vzroste, a následně ho prodáte se ziskem.

  • Porazí inflaci - Roční zhodnocení zpravidla poráží inflaci.

Více jsme o výhodách pozemků již psali. Dočíst se o nich můžete v článku 8 výhod investice do pozemku. Kde pak takový pozemek koupit?

Jak investovat peníze do zemědělských pozemků?

Pro investici do pozemků platí v první řadě to samé, co pro investici do bytů a domů. Výhodnost dané investice závisí na mnoha faktorech, mezi kterými je zejména nákupní cena, lokace i druh a kvalita pozemku. Pokud s ničím z toho nemáte zkušenost, obraťte se raději na profesionály. Více jsme o tom psali i ve článku Jak vybrat ideální pozemek pro investování.

My v portálu Investuj do pole vám můžeme nabídnout více než deset let zkušeností s prodejem a nákupem zemědělských pozemků. Právě na ty se jako jediní v ČR specializujeme. Proto vám přinášíme jednu z nejširších nabídek pozemků, bezkonkurenční ceny i profesionální pomoc.

Ať již ale nakoupíte pozemek odkudkoliv, rozhodně vždy doporučujeme oslovit odborníky minimálně kvůli odhadu ceny pozemku zdarma. Již ten vás totiž může uchránit před nákupem předraženého pozemku, který se k investici rozhodně nehodí.

Chcete poradit s koupí pozemku nebo máte rovnou zájem o některý z nich? Ozvěte se nám.