Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024 v ČR?

Chcete výhodně prodat nebo koupit nemovitost? Pak potřebujete vědět, jak se budou vyvíjet jejich ceny. Jen díky tomu zjistíte, zda je teď nejvhodnější doba pro prodej či nákup. Jak se tedy budou vyvíjet ceny nemovitostí v ČR v roce 2024?

vývoj cen nemovitosti

Jaká byla situace na realitním trhu na začátku roku 2024?

Ačkoliv za posledních 10 let stoupla cena bytů o 85 %, za poslední dva roky klesla o 20 %. Podobná situace se týkala i domů. Pokles zasáhl hlavně hospodářsky slabší regiony, jako je Karlovarský nebo třeba Moravskoslezský kraj. Klesaly ale také ceny předražených nemovitostí, chalup, chat nebo starších a energeticky náročných nemovitostí.

Naproti tomu jsme se setkaly jen s malým poklesem u novostaveb a kvalitních a žádaných nemovitostí v centrech velkoměst.

Tento pokles cen pak na konci roku 2023 zpomalil a ceny začaly stagnovat nebo i mírně růst. Přesně to ukazuje HB index, podle kterého ve třetím čtvrtletí 2023 ceny bytů klesly meziročně o 6,2 % a ceny domy stouply o 1,4 %.

Vývoj ceny bytů Vývoj ceny domů

Zdroj: hypoindex.cz

Naproti tomu zemědělská půda propad nezažila, v minulém roce jsme u ní mohli pozorovat pouze zpomalení růstu. Po téměř 30% růstu za poslední dva roky její hodnota vzrostla jen o 2,89 %.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: farmy.cz

Proč klesaly ceny nemovitosti v roce 2023?

Pokles cen nemovitostí v roce 2023 má hned několik důvodů. Mohou za to vysoké úrokové sazby hypoték (na konci roku 2023 dosahovaly v průměru 6,02 %), vysoká inflace v hodnotě 10,7 % a až o 25-65 % nadhodnocené nemovitosti.

Jaké byly doporučené úrokové sazby?

Zdroj: kurzy.cz

Kvůli tomu všemu z trhu ubyla většina střední třídy, která nedosáhla na hypotéku, a zůstali pouze kupci z vyšší třídy nebo s hotovostí. Jen pro ty se nákup nemovitosti mohl ještě vyplatit. V roce 2023 tak stále klesala poptávka a stoupala nabídka, což se odráželo i na poklesu cen nemovitostí.

Jaký bude vývoj ceny nemovitostí v roce 2024?

Jak naznačila stagnace cen nemovitostí na konci roku 2023, na obzoru je mírná změna. Dle očekávání budou ceny spíše stagnovat nebo růst v řádech jednotek procent. Výjimečně bychom se ještě mohli na periferiích a u starších a energeticky náročných nemovitostí setkat se zlevňováním.

Větší změna, návrat kupců na trh a vyšší růst cen nemovitosti, s největší pravděpodobností přijde až s poklesem doporučené úrokové sazby hypoték na 4 %. V současnosti má hodnotu 6,75 %. Tuto změnu lze ale očekávat až ve druhé půlce roku, pravděpodobněji až na jeho samotném konci.

Jednatel společnosti FérMakléř.cz Lumír Kunz to shrnuje slovy: „Pro rok 2024 očekáváme podobný vývoj jako ve druhé polovině roku 2023. Ceny budou pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent. Plošné zlevňování už neočekáváme. Nevylučujeme však, že některá krajská města ještě nepatrnou korekci cen zažijí."

Jaký bude vývoj cen zemědělských pozemků v roce 2024?

Ceny zemědělské půdy za poslední tři roky vzrostly o 35,6 % (složené úročení) a je velmi pravděpodobné, že v tomto růstu budou pokračovat i v roce 2024. Investice do zemědělské půdy je tedy v současnosti jistota vysoké návratnosti i možnost překonat v současnosti klesající inflaci.

Kupovat nebo prodávat nemovitosti v roce 2024?

Z již načrtnutých důvodů bude zejména v první půlce roku ideální příležitost k nákupu nemovitostí ve slevě, hlavně, pokud máte hotovost. Je třeba ale dobře odhadnout cenu nemovitosti a její možný vývoj, abyste nepatřili ke smolařům, kteří koupí předraženou nemovitost, jejíž cena ještě klesne.

K prodeji je vhodný čas ještě u starších a energeticky náročných nemovitostí na periferiích, jejichž cena by mohla dále klesat. Pokud ale vlastníte novou, energeticky nenáročnou nebo rekonstruovanou nemovitost v centrech velkoměst, určitě se vyplatí s prodejem počkat minimálně do druhé půlky roku 2024.

Zemědělské pozemky jsou pak samostatnou kategorií. V minulém roce se růst jejich ceny zpomalil, ale letos lze očekávat opět vysoký růst. Tedy i u nich je v současnosti ideální příležitost pro jejich nákup.

Proč investovat do zemědělské půdy v roce 2024?

Důvod je rozhodně ten, že ceny zemědělských pozemků za poslední tři roky vzrostly o 35,6 %. Minulý rok s růstem o 2,89 % byl sice slabší, ale na rozdíl od bytů nebo domů jejich cena nikdy neklesala. V současnosti pak můžeme očekávat opět vysoký růst.

Příčina nepřetržitého růstu je ta, že na rozdíl od bytů a domů jich je jen omezený počet a jejich počet dále klesá. Nehrozí u nich tedy prasknutí realitní bubliny. Navíc jsou jejich nákupní ceny výrazně nižší než ceny nemovitostí (začínají na desetitisících). Více jsme o všech jejich výhodách psali ve článku 8 výhod investice do pozemků.

Z těch všech důvodů jsou pozemky přístupnou investiční jistotou, která vám může přinést rekordní zhodnocení financí. Pokud by jejich růst opět i v roce 2024 překročil 15 %, investicí do nich byste 100% ochránili své úspory před inflací a připsali si nádherný výnos.

Nakupujte nebo prodávejte pozemky tam, kde jim rozumí

Jenže i investice do pozemků je vždy závislá na parametrech daného pozemku. Proto je vždy lepší si dát na výběru záležet nebo oslovit odborníky. Jen díky tomu nešlápnete vedle (více jsme o tom psali již v článku Jak vybrat výhodný pozemek). Právě proto jsme spustili portál Investuj do pole.

S jeho pomocí chceme zjednodušit nákup i prodej investičních pozemků. Vše je rychlé, online a bez poplatků za nákup nebo prodej. Rychlejší cesta k investování do pozemků snad již není.

Máte jakýkoliv dotaz k vývoji cen nemovitostí nebo byste rádi přímo investovali do pozemků? Ozvěte se nám.