8 výhod investice do pozemků v roce 2024

Inflace dosáhla v minulém roce hodnoty 10,7 %. Víte, jak před takto vysokou inflací uchránit úspory? Už dříve jsme se věnovali tomu, proč investovat do zlata, domů a bytů, podílových fondů nebo akcí, dnes vám ale ukážeme 8 výhod investice do pozemků.

8 důvodů, proč investovat do pozemků Proč se nevyplatí spořit

V minulém roce dosahovala inflace téměř 11 %, spotřební ceny zboží a služeb tedy v průměru za rok vzrostly o 11 %. Kdo měl tak na spořícím účtu před rokem sto tisíc, koupil si za ně na konci roku o 11 tisíce méně. Spořením s výnosy kolem 5 % se proti takto vysoké inflaci samozřejmě neubráníte. Kam a jak tedy investovat peníze, abyste je uchránili před takovou ztrátou hodnoty?

Více jsme již o investicích do zlata, nemovitostí, akcií nebo podílových fondů psali ve článcích Do čeho investovatJak se bránit proti inflaci nebo Proč se nevyplatí investovat do domů a bytů. Dnes se ale zaměříme výhradně na investici do pozemků. Pojďme na to.

8 důvodů, proč investovat právě do zemědělských pozemků

Růst cen pozemků je vysoký - Zatímco ceny bytů podle HB indexu klesly meziročně ve třetím čtvrtletí roku 2023 o 6,2 % a ceny rodinných domů stouply pouze o 1,4 % a za poslední dva roky o 20 % ceny zemědělské půdy vzrostly o 2,89 %. Přičemž v předchozích dvou letech si připsaly téměř 30 %.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: farmy.cz

Investice je zajímavou ochranou před inflací - Své úspory uchráníte před znehodnocením inflací jen tehdy, když vám budou ročně vynášet více nebo alespoň podobně, jako je její hodnota. Inflace v roce 2022 dosáhla hodnoty 15,1 % a růst zemědělské půdy hodnoty 13,51 %. Při investici do zemědělské půdy byste tedy skoro nic netratili a zbytek by vám mohl kompenzovat její pronájem. V roce 2023 byla situace horší, ale v roce 2024 můžeme opět očekávat vysoký růst.

Jde o bezpečnou investici - Investice do pozemků je ještě bezpečnější než investice do domů nebo bytů. Jde totiž o fyzickou věc, která nestárne ani se nemůže rozbít. O své peníze tedy jednoduše nepřijdete.

Pozemky jsou levnější než nemovitosti - Zatímco byty a domy jsou podle České národní banky až o 25-65 % nadhodnocené a jejich cena se pohybuje v řádech miliónů nebo desítek miliónů. Pozemek můžete pořídit již od několik desítek tisíc korun. Tato investice je tedy vhodná i pro drobné investory.

Pozemky můžete pronajmout - Zejména zemědělské pozemky můžete často dále pronajmout a získat z nich navíc zajímavý výnos.

Růst ceny pozemků nezpomaluje - Na rozdíl od bytů, jejichž cena například ve třetím čtvrtletí 2023 klesala 4 čtvrtletí po sobě, ceny zemědělských pozemků vzrostly za poslední dva roky o 35,6 % (složené úročení) a se zlepšením ekonomické situace odborníci očekávají jejich další vysoký růst.

U pozemků nehrozí zlevňování - V současnosti jsou podle České národní banky nemovitosti až o 25-65 % nadhodnocené. To, spolu s doporučenými úrokovými sazbami od ČNB, které dosáhly 6,75 %, vedlo k nižšímu zájmu o byty a domy. Kdo chtěl prodat, musel s cenou dolů. Ostatně proto například byty v průměru zlevnily v minulém roce o 6,2 %. Vice jsme o tom psali v článku Jaký bude vývoj ceny nemovitostí v roce 2024.

O pozemky se nemusíte starat - Pozemek jednoduše koupíte, počkáte, až jeho cena dostatečně vzroste, a poté ho se ziskem prodáte. Víc není třeba.

Kde můžete koupit vhodný pozemek?

Pozemky můžete samozřejmě sehnat na realitních portálech, jako je Sreality.czBezrealitkyiDNES reality a České reality.cz. Problém tohoto nákupu je ale v tom, že bez znalosti pozemkové problematiky můžete koupit nezajímavý pozemek. Jak pak vybrat takový pozemek, aby se vám investice do něj opravdu vyplatila? Zde pomůže odborník, popř. alespoň běžný odhad ceny nemovitosti zdarma. Ten vám zaručí, že neskočíte na lep nějakému filutovi.

10 let zkušeností s prodejem nemovitostí

Pokud ale pozemkům sami nerozumíte, můžeme vám pomoci i my z portálu Investuj do pole. Protože se výhradně zaměřujeme na prodej a nákup pozemků, dokážeme nabídnout oproti konkurenci nadstandardní služby. Využíváme nejmodernější technologie a zužitkováváme více než deset let zkušeností s prodejem pozemků a sedm let zkušeností s provozem portálu Levné pole.

Díky tomu všemu máme širokou nabídku pozemků, veškerý obchod dokonale zjednodušujeme a zrychlujeme a vždy jsme k dispozici odborně poradit. Samozřejmostí je také odhad ceny nemovitosti nebo pozemku zdarma.

Chcete poradit s koupí pozemku nebo máte rovnou zájem o některý z nich? Ozvěte se nám.