Jak se bránit proti inflaci v roce 2024?

Inflace v roce 2023 dosáhla hodnoty 10,7 %. Ceny veškerého zboží tedy v průměru vzrostly o 10,7 %. Vaše stovka na konci roku tak měla kupní sílu pouze 89,3 Kč. To je velká ztráta. Víte, jak se bránit proti inflaci? Jak bojovat proti inflaci v roce 2023?

Co je to tedy inflace?

Inflace je celkový růst cen zboží a služeb, kvůli kterému na konci roku koupíte za jednu korunu méně než na jeho začátku. Inflace tedy snižuje hodnotu měny. Takto vysokou inflaci, jakou jsme měli v minulých dvou letech, jsme tu neměli od 90. let. Proto je třeba vědět, jak chránit úspory nebo jak je efektivněji zhodnotit. Jak na to? Vývoj inflace v roce 2024 Zdroj: kurzy.cz

Jak efektivně chránit úspory?

Základní možností jsou spořící účty. Jejich problém ale je, že tu nepomůžou. Dnešní spořící účty dosahují zpravidla maximálního zúročení financí kolem 6 % ročně a stavební maximálně kolem 5,543 %. Přičemž s klesající inflací a úrokovou sazbou budou i tyto výnosy klesat. Vaše peníze tedy před inflací neuchrání. Co dál? Začneme u výdajů!

Proti inflaci se braňte fixací výdajů

Inflace je spojená se zvyšováním výdajů, které vás mohou často velmi nepříjemně překvapit. Na mysli máme teď zejména splátky hypoték či půjček. Česká národní banka totiž zpravidla jako jeden z nástrojů v boji proti inflaci používá zvýšení úrokových sazeb, což se projeví i na větších měsíčních splátkách. V lednu například průměrné úrokové sazby dosahovaly 5,93 %.

Proti zvyšování splátek však existuje obrana. Je jí fixace úrokové sazby. Díky ní budete bezpečně vědět, že například v dalších 10 letech se výše vašich splátek nezmění. Ano, můžete ve finále zaplatit více, pokud úrokové sazby výrazně klesnou, ale neohrozí vás jejich zvýšení. Jak se dál bránit proti inflaci?

Obranou je i nákup zboží nebo komodit

Proč nakupovat zboží? Pokud kvůli inflaci výrazně roste cena zboží nebo služeb, občas stačí k uchování hodnoty úspor jen koupit nějaké dražší zboží, jehož cena jen tak neklesne. Rusové například při výrazném poklesu hodnoty rublu na konci roku 2014 začali nakupovat iPhony, kabelky a auta.

Těžili tehdy z toho, že se na zboží pokles ceny rublu ještě neprojevil a tyto předměty dokázaly lépe odolávat znehodnocení než rubl. Jsou tu však i šikovnější způsoby, při kterých vám nebude hrozit, že vámi koupený předmět technologicky zastará a už o něj nebude zájem.

Jak bojovat proti inflaci? Sbírejte starožitnosti!

Investice do sběratelských předmětů

Jsou tu naštěstí lepší možnosti než nákup iPhonu. K nim patří třeba pořízení si sběratelských předmětů. Můžete tak koupit například umělecká díla, poštovní známky, sběratelské mince, historická auta, drahé hodinky či lahve vína. Velkou výhodou této investice je, že její cena stářím zpravidla roste.

Velkou nevýhodou však je, že při jejím nákupu nebo prodeji snadno uděláte chybu. Pokud tedy nejste znalec a nedokážete přesně určit uměleckou hodnotu nakupovaného předmětu, nedoporučujeme do sběratelských předmětů investovat.

Alternativou ale může být investice s pomocí nějakého odborníka či třeba skrze investiční platformu Portu Gallery. Zde můžete investovat například do drahých kamenů, obrazů či sudů rumu již od 1 Kč. Pokud ale nejste odborníci nebo chcete spíše jednodušší investici, čtěte rozhodně dál! Vývoj ceny zlata 2024 Zdroj: kurzy.cz

Investice do zlata

Další a často využívanou ochranou před inflací je investice do zlata. Zlato zpravidla pouze uchovává hodnotu vámi vložených financí. K nákupu zlata navíc neopotřebujete odborné znalosti a prodej je na rozdíl od iPhone nebo sběratelských předmětů bezproblémový a za cenu danou burzou.

Doporučujeme ale nakupovat investiční zlato v podobě zlatých slitků, cihliček nebo investičních mincí. Je zde totiž jen velmi nízká výrobní přirážka, ceny tohoto zlata jsou skoro stejné jako burzovní cena, nákup je navíc osvobozený od DPH (na rozdíl od medailí) a snadno toto zlato prodáte.

Nakupujte ale vždy alespoň 10 g zlata. Zatímco jeden g zlata dnes vyjde na cca 1 775 Kč, při nákupu deseti gramů se dostanete i na cenu lehce přesahující 1 564 Kč.

Je však třeba upozornit, že většina investičních poradců doporučuje do zlata investovat maximálně 5-10 % vašich financí, rozhodně ne víc. Naopak se obvykle považuje, jak jsme o tom již psali, za mnohem zajímavější pro boj s inflací investovat do akcií, protiinflačních dluhopisů nebo realit.

„Výhody investice do pozemků je fakt, že ačkoliv jde o podobně bezpečnou i výnosnou investici, jako je investice do bytu nebo domu, prodej pozemků začíná již od desítek tisíc Kč."

Investice do nemovitostí

Nyní se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu. Je to investice do bytů, domů a pozemků. Tato investice obvykle patří k těm výnosnějším i bezpečnějším obranám proti inflaci. Ceny bytů a domů vzrostly za posledních 10 let o 85 %. Přesto za minulé dva roky poklesla například cena bytů o 20 % a v roce 2024 se příliš velkého obratu trendu nedočkáme. Více o tom píšeme například v článku Vývoj cen nemovitostí v roce 2024.

Vývoj ceny bytů v roce 2024? Zdroj: hypoindex.cz

Problém této investice tedy v současnosti je, že se stále můžete setkat s poklesem ceny, a navíc je taková investice pro většinu lidí finančně nedostupná. Naštěstí nemusíte nakupovat jen nemovitosti za pět miliónů, ale můžete investovat i do zemědělské půdy. Právě její cena za poslední tři roky vzrostla o 35,6 % (složené úročení). V posledním roce její růst sice zpomalil, ale v tomto roce má opět zrychlit.

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: farmy.cz

Výhody investice do zemědělské půdy

Pro ty, kteří nemají několik miliónů na nákup investičního bytu nebo domu, je tu tedy další možnost, investice do zemědělské půdy. Výhodou této investice je fakt, že jde o velmi bezpečnou i výnosnou investici. Nadto prodej pozemků začíná již od desítek tisíc Kč, jak se můžete přesvědčit třeba zde mezi pozemky na prodej. Jedná se tedy o ideální řešení ochrany před inflací i velmi bezpečný způsob, jak zhodnotit své úspory a zajistit se na buducnost.

Právě proto jsme pro vás připravili projekt Investuj do pole, který vám umožní z pohodlí domova, rychle a bez starostí nakoupit jakýkoliv pozemek z celé České republiky. Když pak už budete s růstem ceny spokojeni a budete chtít výnosy zpeněžit, stejně snadno a bez poplatků ho skrze nás  můžete prodat. Více již k investování nepotřebujete. Tak jednoduché to je.

Investice do půdy v sobě spojuje výnos, přístupnost i bezpečnost

Kam tedy investovat peníze? Pokud budete přistupovat k obraně před inflací tím nejjednodušším možným způsobem, nákupem zboží, z načrtnutých možností vede rozhodně investice do zemědělské půdy, která v sobě spojuje vysokou bezpečnost, výnosnost i nízkou cenu. Vždy je však lepší diverzifikovat, nezapomeňte proto rozložit vaši investici i do dalších komodit.

Máte jakýkoliv dotaz k obraně před inflací nebo byste rádi věděli více o investici do pozemků? Ozvěte se nám.