Bitcoin: zaručený výdělek, nebo obrovské riziko?

V poslední době každodenně čteme zprávy o novém rekordu bitcoinu. Vyplatí se do něj investovat a nespadne jeho hodnota až na ¼ tak, jak se to událo za poslední roky již dvakrát? Zjistěte v článku o bitcoinu, co to je, jak s ním začít, kde, jak a kdy ho koupit i mnoho dalšího.

Investuj do bitcoinu

Bitcoin všude kam se podíváte

Hodnota bitcoinu 13. března 2024 vystřelila na rekordních 1 686 529,67 Kč, aby se o 6 dní později propadla o 14,58 % na 1 440 656,32 Kč. Bitcoin dělá psí kusy a celý svět jím žije. Není proto náhoda, že sázková kancelář Tipsport ve své aplikaci nedávno zprovoznila elektronickou peněženku, přes kterou můžete kupovat a prodávat bitcoiny i dalších pět kryptoměn.

Necelý týden po rekordu také oznámil největší penzijní fond na světě, japonský Investiční Penzijní Fond (GPIF), že chce v dalších letech prozkoumat možnosti investice do bitcoinu, čímž reaguje na změny v ekonomice a rychlý technologický pokrok. Je opravdu bitcoin tak zajímavá investice?

Vývoj ceny bitcoinu 2024

Zdroj: Google.com

Co to je bitcoin?

Bitcoin je momentálně nejhodnotnější a nejpoužívanější kryptoměna, která vznikla jako první na světě 3. ledna 2009. Bitcoin je ekvivalent normální měny, ale na rozdíl od ní je decentralizovaný – jeho transakce nebo těžbu (základní způsob získávání bitcoinů) nepotvrzuje žádná autorita, banka, ale celá síť navzájem se kontrolujících uživatelů.

Platit s ním dnes můžete již po celém světě bez nutnosti bankovního účtu nebo registrace, stačí mít staženou pouze bitcoinovou peněženku.

Bitcoin je vhodný pro spoření i ochranu před inflací

Jednou z vlastností bitcoinu je, že ho bude jen omezený počet, celkem 21 miliónů jednotek. Současný vývoj navíc naznačuje, že ho bude ještě méně. Dnes je totiž známo, že zhruba s 3,8 miliónů bitcoinů nikdo již více než 5 let nehnul. S největší pravděpodobností je to proto, že k nim jejich majitelé ztratili přístup vlivem neopatrného zacházení s privátními klíči. Takto ztracených bitcoinů bude nejspíš neustále nepatrně přibývat.

Pro investory to má ale jednu výhodu, na rozdíl od klasických měn hodnotu bitcoinu nemůže nikdo snižovat tím, že by dotiskl nové bitcoiny. Bitcoin tak časem bude spíše dražší. Proto je rozhodně zajímavý pro ochranu úspor před inflací.

Jaká jsou rizika bitcoinu?

Obecně platí, že bitcoin je rizikové aktivum. U 99 % kryptoměn je totiž stále šance, že můžete o vše přijít. Pro nejznámější kryptoměny, jako je bitcoin a ethereum, je pravděpodobnost této možnosti sice minimální, ale přesto to neznamená, že nemůžete přijít o ¾ investice.

Ostatně již graf ukazuje, že hodnota bitcoinu dokáže i během několika měsíců spadnout na polovinu, nebo dokonce čtvrtinu, a během dalších pár měsíců vyrůst o 315 %. Podle odborníků byste tedy do bitcoinu neměli rozhodně investovat peníze, o které nemůžete přijít.

Pro správnou investici do bitcoinu musíte vědět, kde, jak a kdy koupit

Jako při každé investici je u bitcoinu nutné vědět, kde, jak a kdy ho koupit. Tomu se budeme věnovat v dalších dvou částech. Kdy a jak tedy koupit bitcoin?

Zjistěte, jakým způsobem a kdy nakupovat bitcoin

Pro nákup bitcoinu je zcela zásadní, kdy ho nakupovat. Pokud totiž dokáže i během několika dní ztratit hodnotu desítek procent, bude se obrovsky lišit, zda ho koupíte v okamžiku, kdy je levný, nebo v okamžiku, kdy je naopak na vrcholu své hodnoty. Neboť v druhém případě budete na zhodnocení čekat déle. Hledání toho správného okamžiku vám může ulehčit i otázka, jakým způsobem ho nakupovat, tj. volba vhodné strategie. Jaké jsou?

1.       Jednorázový nákup (All-in) – tato strategie je nejjednodušší, prostě naráz nakoupíte bitcoiny a později je se ziskem prodáte. Kdybyste třeba takto nakoupili začátkem ledna 2023 a prodali v půlce března, měli byste 315% zisk. Kdybyste ale nakoupili v listopadu 2021 a prodali v lednu 2023, přišli byste o ¾ majetku. Z toho je jasně vidět, že při takovém nákupu je zásadní načasování. Na to ale musíte mít obrovské znalosti nebo štěstí. Tento styl investice se tak zejména na kratší investiční dobu může podobat spíš sázce do loterie.

2.       Denní obchodování (Trading) – druhá strategie je snaha každodenně opakovaně kupovat levně a prodávat draze. K takovému obchodování ale musíte mít obrovské zkušenosti, a hlavně je to obrovský risk. Nelze odhadnout, jak se krátkodobě bude hodnota vyvíjet. Většina takto obchodujících investorů je proto dlouhodobě v minusu.

3.       Pravidelné investování (DCA) – nejbezpečnější investiční strategie je pravidelně investovat stejnou nižší částku. Jednoduše například každý týden investujete 2 tisíce korun. Je jedno, kolik v ten daný moment bitcoin stojí, možná ztráta i zisk se díky tomu zprůměrňují, a protože v průměru bitcoin roste, také hodnota vaší investice bude v průměru růst.

Vše to jsou samozřejmě jen více či méně pravděpodobné predikce a nikdo není dnes schopen odhadnout, jak se bude dále hodnota bitcoinu vyvíjet.

Kde můžete koupit bitcoin?

Bitcoiny můžete koupit přímo od jejich vlastníků, z bankomatů, investičních aplikací, směnáren a burz. Jaká z těchto možností je nejvýhodnější?

Nákup od vlastníků – Pokud máte známého, kdo má bitcoiny a chce je prodat, máte vyhráno. To je asi nejjednodušší způsob nákupu. Zpravidla ale takových lidí moc není. V Čechách naštěstí existuje třeba aplikace Vexl, kde můžete najít lidi s bitcoiny, potkat se s nimi a odkoupit je od nich.

Bitcoinomat – Druhou možností jsou bankomaty na nákup kryptoměn, jejichž umístění v Praze naleznete třeba zde nebo si ho můžete ve své lokaci vygooglit. Problém těchto nákupů je ale ten, že prodejní cena bitcoinů zde může být klidně o 5-15 % vyšší.

Investiční aplikace – Pro nákup existují také aplikace jako Revolut, ale jejich problém je ten, že disponují vysokými poplatky a bitcoin zůstává na účtu firmy provozující aplikaci.

Směnárny – Jedná se o jednoduchý nástroj, jak získat bitcoin za burzovní cenu. Výhodou směnárny je také to, že si za nákup účtuje jen nízký poplatek a nakoupený bitcoin si můžete poslat k sobě do peněženky. Navíc je vše jednoduché a intuitivní. Mezi nejzajímavější české směnárny patří třeba Simplecoin nebo Anycoin.

Burzy – Burzy nabízí nejlevnější nákup kryptoměn. Pro nákup zde ale již trochu musíte tušit, jak funguje trh. Pro začátečníky je ideální česká Coinmate nebo zahraniční Kraken a Coinbase.

Chcete raději investovat bez rizika ztráty větší části investice?

Investice do bitcoinu je riziková, navíc v současnosti opět dosahuje rekordních hodnot, tj. výnos je velkou neznámou. Naštěstí existují i investice, které spojují vysoký výnos s vysokou bezpečností. Více jsme o nich psali třeba ve článku Kam investovat v roce 2024. Jednou z nich je právě i investice do zemědělské půdy. Ta za poslední tři roky nabídla průměrné zhodnocení 35,6 % (složené úročení), ale hodnota půdy neklesla ani během krizí a setrvale v ČR roste již od revoluce.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: Farmy.cz

Její obrovskou výhodou je totiž to, že její množství kvůli zastavování klesá a půda se stává vzácnější, tj. dražší. Navíc na rozdíl od bitcoinu jde o něco hmatatelného, co nemůže přijít o hodnotu spekulacemi, právě naopak, spekulanti s půdou její hodnotu jen dále zvyšují. Na rozdíl pak třeba od bytů nebo domů nemůže půda ani chátrat, nemusíte do ní dále investovat a můžete získávat výnos také z jejího pronájmu. Více třeba v článku 8 výhod investice do zemědělské půdy.

Jediný **problém může být **správný nákup půdy, kdy lze na trhu narazit i na předražené a nekvalitní pozemky. Pokud se v této komoditě nevyznáte, rozhodně doporučujeme minimálně odborný odhad ceny vyhlídnutého pozemku. Často může být lepší nechat si poradit i s investiční strategií a vhodným nákupem.

Investuj do zemědělské půdy s Investuj do pole

Nechte to na Investuj do pole

V projektu Investuj do pole vám dokážeme pomoc s prověřením, nebo dokonce s výběrem pozemků vhodných k dosažení vašich investičních cílů. Samozřejmostí je tedy odborný odhad ceny pozemku, ale sami můžeme nabídnout více než 640 prověřených pozemků.

Jejich nákupem nekupujete zajíce v pytli, neplatíte nic za zprostředkování, protože jsou ve většině případů v našem vlastnictví, a navíc ušetříte čas i peníze za administrativní a právní úkony spojené s koupí pozemku. Vše za vás uděláme zdarma. Díky tomu tak můžete ušetřit klidně i týdny, které byste jinak věnovali shánění, prověřování, smlouvání a administrativě spojené s nákupem vhodných pozemků. Půjdete do toho s námi?

Chcete vědět více o investici do zemědělské půdy, nebo byste si rádi nějakou půdu rovnou koupili? Ozvěte se.