Víte, co spojuje J. Bezose a B. Gatese? Investují do zemědělské půdy!

Svět se v posledních letech dynamicky mění, co platilo včera, dnes již neplatí. Zásadní je proto zjistit, jak ochránit svůj majetek a zajistit se na budoucnost. Naštěstí nemusíte objevovat Ameriku. Mnohdy se stačí inspirovat od jiných. Právě J. Bezose a B. Gatese totiž spojuje značná investice do zemědělské půdy.

Investice do zemědělské půdy - Miliardáři

Miliardáři investují do zemědělské půdy

Již v roce 2021 Český rozhlas informoval veřejnost o vzniku jednoho z největších vlastníků zemědělských a lesních pozemků v Čechách společnosti Forestlaan. Firma vlastnila více než 11 600 ha pozemků a měla za cíl skupovat i další půdu. K dalším velkým vlastníkům půdy v té době patřil Agrofert Andreje Babiše s 22 400 ha pozemků nebo realitní magnát Radovan Vít s 17 000 ha.

Agrární analytik Petr Havel to tenkrát okomentoval slovy: „Vlastnictví zemědělské půdy primárně nezemědělskými subjekty je dlouhodobým světovým trendem, například v USA vlastní půdu banky“. Mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha pak připomněl, že zemědělská půda je podobně jako jiné nemovitosti předmětem investičních nákupů.

Jejich slova dokládají i současné údaje z Ameriky. Podle žebříčku vydaném serverem The LandReport totiž k největším vlastníkům půdy v Americe patří na 25. místě zakladatel Amazonu Jeff Bezos (420 tisíc ha) a na 42. místě zakladatel Microsoftu Bill Gates (275 tisíc ha). Velký zájem investorů o půdu stvrzuje i loňský vstup fondu J&T Arch Investments do zemědělského sektoru. Tehdy koupil společnost Spearhead, a začal díky tomu jen v Čechách hospodařit na 32 000 ha půdy.

Proč miliardáři investují do zemědělské půdy?

Investice do zemědělské půdy v sobě spojuje to nejlepší z investic do bytů nebo domů. Je to bezpečná a výnosná investice, a zejména v Čechách má obrovský prostor pro budoucí zhodnocení. Proč tomu tak je?

Výhoda zemědělské půdy je na rozdíl od bytů nebo domů v tom, že nepřibývá, ale zástavbou ubývá a stává se vzácnější, nemůže zbankrotovat, zchátrat a nemusíte do ní pravidelně investovat. Není se proto čemu divit, že její ceny v Čechách rostou kontinuálně 25 let a nezačaly klesat ani během krizí v roce 2008, 2021 nebo 2022. To neplatí pro ceny bytů a domů. Ceny půdy pak za poslední tři roky vzrostly o 35,6 % (počítáno složeným úročením) – více v článku Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2024.

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: Farmy.cz

Obrovský prostor pro růst má zemědělská půda pak proto, že je v ČR na rozdíl od zemí západní Evropy stále levná. Například v roce 2022 se v Belgii prodával jeden hektar v průměru za 57 000 eur, a v Nizozemí dokonce za 77 583 eur, kdežto v Čechách pouze za 13 636 euro. Realitní investor a konzultant Martin Cakl k tomu dodává, že podobně jak Češi kupují půdu na Slovensku, tak Němci a Rakušané kupují půdu u nás.

Poslední výhodou zemědělské půdy je také to, že ji můžete pronajmout, popř. vydělávat na pěstování zemědělských plodin. Je nejspíš tedy zcela jasné, proč do ní Andrej Babiš, Bill Gates i další investují. Více jsme o výhodách již psali ve článcích 8 výhod investice do pozemků v roce 2024 a Jak na výhodné investice do půdy v ČR.

Miliardáři již dávno vědí, jak dobře investovat. Přidáte se k nim?

Jak tedy můžete vidět, místní i světoví miliardáři mají jasno. Pokud se pak chcete k nim přidat, nic vám nebrání. Je zde samozřejmě zásadní rozpoznat dobrou investiční příležitost. Musíte být tedy schopni ověřit, že pozemek za nákup opravdu stojí. Když totiž koupíte předražený nekvalitní pozemek, investice se vám jen těžko vrátí. Více jsme o výběru psali třeba ve článku Jak vybrat nejvýhodnější pozemek v roce 2024 nebo Jak správně odhadnout cenu pozemku.

Investice do zemědělské půdy - Nechte to na profesionálech

Maximalizujte své výnosy, nechte to na profesionálech

Výběr je u pozemků zásadní, a pokud nedokážete určit jejich kvalitu ani tržní cenu, snadno můžete prodělat. V takové situaci je pak vhodné obrátit se na odborníky. Třeba my v projektu Investuj do pole vám dokážeme pomoc s tvorbou investiční strategie i nákupem vhodných pozemků s ohledem na vaše investiční cíle.

Pomůžeme vám tedy třeba s odhadem ceny pozemku, ale můžeme vám nabídnout i více než 500 vlastních pozemků. Jejich výhoda je, že neplatíte žádnou provizi třetí straně a veškerou administrativu uděláme zdarma za vás. Jejich nákupem navíc můžete ušetřit klidně i týdny ověřování, smlouvání a vyřizování, které často vyžaduje nákup více pozemků od různých vlastníků. Půjdete do toho?

Chcete vědět více o investici do zemědělské půdy, nebo byste si rádi nějakou půdu rovnou koupili? Ozvěte se.