Vyplatí se vůbec kvůli poplatkům investovat do podílových fondů?

Chcete investovat, ale nemáte investiční vzdělání ani čas ho získat? Jednou z možností jsou podílové fondy. Ty nabízejí banky i další investiční společnosti a jsou aktivně řízené experty z oboru, kteří se starají o maximální výnos vaší investice. Má to však jeden háček, poplatky. Proč to?

Poplatky za investiční, popř. podílové fondy

Podílové fondy jsou oblíbený investiční nástroj

Podílové fondy se těší již mnoho let velké oblibě. Umožňují totiž snadné a přístupné investování pro drobné i větší investory bez nutnosti investičního vzdělání. Pro investování vám stačí vložit finance do některého z podílových fondů, jehož experti za vás investují a investice aktivně spravují, aby zajistili jejich maximální zhodnocení.

Podílové fondy nejčastěji investují do cenných papírů, akcií, dluhopisů nebo třeba nemovitostí. Podle aktiv, do kterých investují, jsou pak často dělené na fondy peněžního trhu, dluhopisové fondy, nemovitostní fondy, akciové fondy nebo třeba smíšené fondy.

Za to, že za vás fond vhodně investuje a snaží se ihned reagovat na změny na trhu, si účtuje nejrůznější poplatky. A právě ty jsou často zásadním háčkem na investicích do podílových fondů. Víte, s jakými se můžete setkat?

Jaké existují poplatky za investování do podílových fondů?

Podílový fond si vždy účtuje za správu vaší investice nějaké poplatky. Ty jsou jednorázové, které vám fond naúčtuje jen jednou, nebo průběžné, které vám účtuje pravidelně. Pojďme se s nimi více seznámit.

Druhy poplatků u podílových fondů:

  • Vstupní poplatek – Tento jednorázový poplatek zaplatíte při vstupu do fondu a jeho výše je obvykle stanovená jako určité procento z investované částky. U fondů peněžního trhu zpravidla dosahuje 1 až 2 %, u dluhopisových kolem 4 % a u akciových fondů kolem 5 %. Často je také uvedena maximální výše tohoto poplatku.
  • Výstupní poplatek – Tento jednorázový poplatek není již tak častý a fondy si ho účtují za výběr investovaných financí z fondu. Nejčastěji ho pak účtují při výběru před vypršením plánované doby investice.
  • Správcovský poplatek – Tento průběžný poplatek (někdy označený i jako manažerský) patří ke standardním poplatkům a fond vám ho pravidelně účtuje za spravování investice. Roční správcovský poplatek se často pohybuje mezi 1 a 2 % z výše vašeho spravovaného majetku.
  • Poplatek za výkonnost – Tento průběžný poplatek již není tak častý a některé fondy si ho účtují za nadprůměrné investiční výsledky. Poplatek tedy může správce fondu motivovat k tomu, aby dosahoval nadprůměrných výsledků.
  • Celková nákladovost fondu (TER – Total Expense Ratio) – Poplatky fondů se různí a k těm čtyřem zmíněným mohou náležet ještě další, které klient nehradí přímo, ale snižují výkonnost fondu, tedy výnos z něj. Právě tyto náklady ukazuje procentní hodnota TER, která je roční nákladovostí fondu. V Čechách se běžně pohybuje mezi 1 a 2 %.

Existují samozřejmě také tzn. burzovně obchodovatelné fondy (ETF fondy), jejichž výhoda je, že nejsou aktivně spravované, ale kopírují nějaký burzovní index. Nákladovost těchto fondů je tedy často velmi nízká, zpravidla mezi 0,1 a 0,4 %.

Další jejich plus je fakt, že je můžete na rozdíl od podílových fondů ihned prodat nebo koupit na burze. Jejich problém ale v dnešní krizové době je v tom, že často příliš nevynáší. Například index S&P 500 vynesl za poslední necelé tři roky pouze 11 %, tj. méně, než kdybyste měli uložené peníze na současných spořicích účtech.

Jak vybrat podílový fond podle výše poplatků?

Poplatky jsou při výběru fondu důležité, skrze ně se často může ukázat, jestli je tento druh investice vlastně vůbec zajímavý. Přičemž do prezentované výkonnosti fondu jsou vždy již zahrnuté správcovské poplatky a TER.

Vysoké poplatky navíc neznamenají vyšší výnosy. Také nízké poplatky neznamenají nutně vyšší výnosy. Záleží vždy na výkonnosti fondu, druhu fondu, na složení poplatků i na dané světové situaci. Pokud si tedy nejste jistí, obraťte se na zkušeného odborníka pro radu nebo hledejte příznivější investici.

Pokud například fond výnosem nedokáže překonat inflaci nebo jiné druhy investic, a to jste do jeho výkonnosti ještě nezapočítali všechny poplatky, nejspíš je vhodné jít o dům dál. To samé, pokud je některý z poplatků příliš vysoký. Tehdy může přijít vhod i zcela jiný způsob investování. O dalších druzích investic jsme psali například ve článku Kam investovat peníze v roce 2024.

Ty nejjednodušší přístupy nemusí být vždy ty nejlepší

Problém podílových fondů ale nejsou jen poplatky, ale také často velmi rozsáhlé podvody, kdy jen v posledních letech jdou počty podvedených do tisíců a odcizené částky do desítek miliard. Více jsme o tom psali ve článku Opravdu víte, jak poznat podvodné investice.

Jak úspěšně prodat pozemek?

Výnosná a bezpečná investice existuje

Investovat je tedy nutné s rozmyslem, abyste se nenechali napálit. Často je proto vhodné investovat do něčeho, co je reálné a můžete se toho takříkajíc dotknout. Tam je totiž jistota, že o to nepřijdete vlivem globálních změn, natož aby to úplně ztratilo svou cenu. K takovým investicím patří třeba i investice do zlata nebo nemovitostí. K nejbezpečnějším, nejvýnosnějším a snadno dosažitelným investicím pak rozhodně patří investice do půdy.

Investice do půdy přináší mnoho výhod:

  • Hodnota půdy ani v krizi neklesla, dokonce vzrostla, což neplatí pro byty, domy ani zlato.
  • Půda rozhodně nestárne, neztrácí svou hodnotu, ani nepotřebuje další investice.
  • Půda je dostupná i pro drobné investory a můžete do ní investovat často již od desetitisíců Kč. Více jsme psali v článku 8 výhod investice do pozemků.

Půdu navíc můžete koupit i u nás na Investuj do pole. Výhodou je, že jako experti s mnohaletými zkušenostmi vám dokážeme s výběrem půdy poradit a nabídnout přes 500 pozemků z celých Čech. Naší nespornou předností je také to, že většinu pozemků vlastníme, nic tedy z nákupu neplatíte třetí straně. Dále se postaráme i o veškerou administrativu zdarma a vše často zvládneme jen online. Na vás bude jen podpis smlouvy.

Chcete vědět více o poplatcích za podílové fondy, nebo byste rádi investovali s námi? Ozvěte se.