Opravdu víte, jak poznat podvodné investice?

Poslední rok snad není týden, kdy by noviny nepsaly o nějakém investičním podvodu. Nejedná se přitom o malé částky, ale o miliardy a podvedených lidí jsou tisíce. Chránit své peníze a investovat je přitom dnes nejen výhodné, ale často nutné. Zjistěte, jak poznat investiční podvod a jak se mu nejlépe vyhnout.

Jak poznat podvodné investice?

Podvodné investiční fondy a investice, kam se podíváte

Mezi největšími investičními podvody současnosti se objevují společnost Cryfin (škoda v hodnotě 1,1 miliardy korun), J.O. Invest (škoda ve výši 2,3 miliardy korun) nebo třeba Diversity Capital (škoda v hodnotě 1,5 miliardy korun). Všechny slibovaly zajímavé investiční výnosy a peníze buď utratily za svůj luxusní život, nebo se vytratily neznámo kam. Počty postižených jdou do desítek tisíc. Jak se na podobné podvody nenachytat?

Čím jsou charakteristické podvodné investice?

Časy se změnily. Již dávno nevypadají krádeže tak, že vás přepadne nesympatický muž s nožem nebo pistolí v nějaké postranní uličce, ale nejčastěji to udělá dobře oblečený sympatický muž v noblesní kanceláři s adresou na Václavském náměstí. Ten vás navíc do ničeho nenutí (peníze, nebo život, je pasé), ale nabídne vám jedinečnou příležitost, která přichází jen jednou za život. Jak takové investičními šmejdy tedy rozpoznat?

Nejčastější znaky podvodných investic:

  • Nereálné sliby – Podvodné nabídky často slibují vysoké výnosy, pasivní příjem, zaručené zisky, nulová rizika nebo obrovskou rychlost zhodnocení. Vše je jednoduše tak skvělé, že to snad ani nemůže být pravda. Pravdou totiž je, že každá investice nese určité riziko, které je zpravidla tím vyšší, čím vyšší výnos slibuje. Pokud je tomu jinak, jedná se pravděpodobně o podvod.
  • Agresivní způsob prodeje – Dalším znakem podvodné nabídky je tlak na co nejrychlejší rozhodnutí. Často jde o časově omezenou nabídku, která se již nikdy nebude opakovat, a vy byste téhle uniklé šance mohli litovat. I v takových případech rozhodně zbystřete. Základem investování by totiž vždy mělo být promyšlené jednání, v opačném případě jde zpravidla jen o hazard.
  • Poradce nebo firma nemá licenci – Dalším příznakem toho, že není něco v pořádku, je i to, když daná firma, osoba nebo investiční produkt nejsou licencovány od nějakého regulačního orgánu, u nás nejčastěji od České národní banky. Za licenci se ale rozhodně nepočítá, když je společnost pouze uvedena v seznamech České národní banky.
  • Málo informací o produktu – Problém je zpravidla také to, když daná firma automaticky neposkytuje jasný a srozumitelný popis své nabídky a jejích rizik, záruk i vyhlídek. Regulované investiční společnosti mají obvykle na webu sepsané všechny důležité informace, které budete potřebovat k zhodnocení rizik i vyhlídek, a jsou ochotny odpovídat na všechny otázky.
  • Nezvyklé platební metody – Dalším rysem podvodných investicí je i využití netradičních a netransparentních platebních metod, které firmě umožní zůstat v anonymitě – jedná se třeba o platby skrze neznámé online platební brány nebo skrze kryptoměny.
  • Negativní recenze – Zásadním varovným signálem jsou také špatné reference a zkušenosti na internetu nebo negativní informace v médiích. Vše to můžete najít ve vyhledávačích, na sociálních sítích nebo třeba v nejrůznějších investorských fórech.
  • Nevyžádaná nabídka – Posledním varovným signálem je rozhodně způsob, jak vás daná firma osloví. Pokud dostanete nevyžádaný e-mail nebo se vám ozve telefonicky někdo neznámý, rozhodně zpozorněte. Nenechte se zmást ani tím, když se bude odkazovat třeba na vaši banku nebo kontakt, který jste jim kdysi zanechali.

Rozhodně nečekejte, že se všechny tyto znaky objeví najednou. Podvodníci jsou čím dál mazanější a nechtějí, abyste je odhalili. Často vás tedy sami upozorní na rizika, neslibují nereálné ani rychlé výnosy, jen třeba nabízí o něco výhodnější možnosti než konkurence. Tím získají vaši důvěru a možnost vás podvést.

Jaká pravidla byste měli dodržovat, abyste se vyhnuli podvodům?

Rozpoznat investiční podvod tedy není nic jednoduchého. Dnešní podvody navíc využívají i nejistoty z budoucnosti, hladu lidí po jistotách, a přitáhnou proto pozornost, i když nic zas až tak zázračného nenabízí. Jak tedy zařídit, abyste se nenechali napálit?

Tipy, jak se vyhnout podvodům:

  • Vzdělání – Vzdělání v investiční oblasti by měl být základ. Bez něj rozhodně nepoznáte, kdy se jedná o podvod a kdy ne. Pokud na něj nemáte čas, spíše se investicím vyhněte.
  • Vše prověřujte – Důkladně prověřte všechny investiční nabídky, které dostanete. Nevěřte rozhodně ani nabídkám, které vám doporučí přátelé. Také oni se mohli nechat nachytat. Rozhodně prověřte reference na firmu i všechny zainteresované lidi a zjistěte, zda mají licence a jakou mají historii. Dohledejte si ale také všechny informace o nabízeném investičním produktu.
  • Ptejte se – Pokud si nebudete čímkoliv jistí, ptejte se a trvejte na odpovědích. Zbrklá a nepromyšlená investice je zpravidla jen nerozumný hazard.
  • Chtějte reálné záruky – Zárukou férové investice opravdu není známá osobnost ani kamarád, kterému to vyšlo, ale spíše licence od banky nebo dalších institucí a regulátorů, vhodně zvolená investiční strategie nebo důvěryhodná firma.
  • Hlaste problémy policii – Pokud budete mít jakékoliv podezření, že jde o podvod nebo že jste byli podvedeni, obraťte se okamžitě na odborníky nebo kontaktujte policii.

Pozemky na prodej

Není investice jako investice

Tím samozřejmě nechceme říci, že byste neměli investovat. Jen do toho jděte s rozmyslem. K rizikovým investicím patří například investice do fondů nebo akcií, mezi ty bezpečnější naopak investice do zlata, státních dluhopisů nebo nemovitostí (více v článku Víte, kam investovat peníze v roce 2024?). K nejbezpečnějším a nejvýnosnějším investicím dneška pak rozhodně patří investice do půdy.

Investice do půdy má hned několik výhod:

  • Její hodnota ani v krizi na rozdíl od bytů nebo domů neklesla, dokonce vzrostla.
  • Pozemek nestárne, nevyžaduje investice a neztrácí svou hodnotu. O své peníze tedy nepřijdete.
  • Koupit si pozemek můžete již od desetitisíců Kč.

Více jsme o výhodách investice do půdy psali 8 výhod investice do pozemků.

Půdu můžete například koupit i od nás na portálu Investuj do pole. Na rozdíl od ostatních podobných firem máme tu výhodu, že se již více jak deset let výhradně zaměřujeme na prodej a nákup půdy, a je to znát. Dokážeme odborně poradit s výběrem pozemků, a navíc vám sami dokážeme nabídnout přes 500 pozemků z celých Čech.

Výhodou naší nabídky je také to, že většinu pozemků vlastníme, nic tedy nebudete platit za nákup třetí straně. Naše pozemky jsou navíc důkladně prověřené a není tak riziko, že byste koupili zajíce v pytli. Celý obchod pak často zvládneme online a uděláme zas vás zdarma i veškerou administrativu. Na vás bude jen podepsání smlouvy.

Chcete vědět více o tom, jak poznat vhodnou příležitost k nákupu, nebo chcete rovnou pozemek? Ozvěte se.