4 zaručené tipy, jak výhodně koupit pozemek

Chcete koupit pozemek na stavbu, pěstování plodin nebo jen na investici a zajímá vás, jak rozpoznat opravdu výhodnou kupní příležitost? Přinášíme vám čtyři přístupy, jak opravdu výhodně koupit pozemek.

Zjistěte, jak výhodně koupit pozemek

Nejdříve záleží na důvodu ke koupi pozemku

Důležitá je samozřejmě motivace ke koupi. Jiné podmínky budete mít na nákup čistě investičních pozemků a jiné na nákup užitných pozemků (pro stavbu nebo například pro pěstování plodin).

Při výběru investičního pozemku totiž nejste vázáni místem ani časem a můžete často vybírat z široké palety pozemků v Čechách i v cizině v průběhu třeba i několika let. U užitkových pozemků to neplatí, tam zpravidla chcete začít stavět co nejdříve nebo začít při první vhodné příležitosti pěstovat. Jak se v obou případech výběrem řídit?

1. Objevte pozemek s nízkou cenou

Nejjednodušší způsob, jak koupit opravdu výhodný pozemek, je nalézt nějaký levný (8 míst, kde koupit pozemek). Nízkou cenu může mít třeba proto, že ho jeho majitel potřebuje rychle prodat, nebo protože špatně odhadl jeho cenu. Levné pozemky můžete ale sehnat také přes známé, kteří mohou být často svolnější k nějaké slevě, když se díky tomu vyhnou náročnému prodejnímu procesu. Levné pozemky ale můžete sehnat i v dražbě nebo aukci, jak jsme již psali ve článku Jaký je rozdíl mezi dražbou a aukci pozemku.

Jak ale poznáte, že je pozemek opravdu levný? K tomu je nutné správně odhadnout jeho tržní cenu. Pokud je jeho prodejní cena nižší než jeho tržní cena, objevili jste skvělou kupní příležitost.

Nejsnáze pak můžete porovnat prodejní cenu s tržní tak, že prodejní cenu srovnáte s průměrnou cenou podobných pozemků v dané lokalitě. Tak totiž získáte základní odhad tržní ceny. Rozhodně k tomu ale nepoužívejte inzertní portály. U tamějších cen totiž nevíte, zda ji inzerent zvolil opravdu správně nebo zda za ni pozemek nakonec opravdu prodá.

Reálné prodejní ceny pozemků naleznete v cenových mapách, v databázích realitních makléřů nebo v katastru nemovitostí. S určením tržní ceny pozemku vám ale může pomoci také online odhad ceny pozemku zdarma, který nabízí různé realitní kanceláře a často vychází právě z jejich databází skutečných prodejních cen.

Online odhad ceny pozemku zdarma

Tržní cena ale není závislá jen na výměře pozemku, lokalitě a druhu pozemku, ale také na hlučnosti v okolí, svaživosti a tvaru pozemku, přítomnosti přístupové cesty nebo inženýrských sítích, právních vadách, okolí, na orientaci nebo třeba na územním plánu. Více jsme o tom psali v článku Jak na přesný odhad ceny pozemku.

2. Vychytejte vhodnou dobu pro nákup pozemku

K zjištění vhodné nákupní příležitosti může pomoci také analýza realitního trhu. Také zde budete potřebovat zjistit správnou tržní cenu pozemku, abyste nesedli někomu na lep. Jen to ale stačit nebude. Vyhlédnutý pozemek totiž může být stejně levný nebo stejně drahý jako ostatní. Pokud ale budou ceny na celém trhu nízko a dle analýz budou růst, bude i takový nákup výhodný.

Například během roku 2023 ceny bytů a domů klesaly a až na jeho konci začaly stagnovat nebo mírně růst. U pozemků byla situace jiná. Jejich růst se pouze zpomalil. V obou případech ale máte stále možnost koupit levněji než v situaci, kdy by trh obvykle závratně rostl.

Změnu odborníci očekávají až s poklesem úrokových sazeb hypoték na hodnotu 4 %, který má nastat nejdříve ve druhé půlce roku 2024. To totiž umožní návrat na trh velkému počtu lidí platících hypotékami, zvednou poptávku, a tedy i ceny. Více jsme o tom psali třeba ve článku Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2023?

3. Kupte vhodný druh pozemku

Pokud chcete pouze investovat a je vám lhostejný druh pozemku, existuje i další přístup. Lze se totiž podívat na to, jak si cenově stojí určitý druh pozemku oproti stejnému druhu u sousedů. Zjistíte tak, jak velký prostor k růstu má cena daného druhu pozemků oproti jiným.

Z takového srovnání vychází velmi zajímavě právě zemědělská půda. Zatímco ceny českých bytů i stavebních pozemků již například ty německé zdatně dohánějí, zemědělská půda je ještě opravdu daleko za cenou u sousedů. Je tam tedy velký prostor pro zhodnocení.

Jak výhodně koupit pozemek podle druhu pozemku?

4. Nakupte pozemek ve vhodném ročním období

Poslední z cest, jak ušetřit, je nakupovat ve vhodném ročním období. Největší zájem o koupi pozemků i nemovitostí obecně totiž bývá od března do října. V těchto měsících tedy s větší pravděpodobností bude více zájemců a vy budete muset často ještě na cenu přitlačit. Pokud ale budete kupovat od října do února, je možné, že se setkáte s menší konkurencí a nakoupíte výhodněji.

Jak tedy můžete vidět, jsou tu hned čtyři způsoby, jak si zajistit, že koupíte pozemek výhodněji. Vyhledávání vhodné kupní příležitosti pozemku a nákup v určitém ročním období jsou pak vhodné pro ty, kteří potřebují užitný pozemek a nechtějí příliš čekat. Pro investory jsou ale důležité všechny čtyři přístupy.

Nechcete šlápnout vedle? Nechte si poradit od profesionálů

Je pro vás odhad ceny pozemku španělskou vesnicí, v analýzách vývoje cen pozemků tápete a mezinárodním realitním trhům nerozumíte? Pokud i přesto chcete udělat dobrý obchod, je možná vhodné obrátit se na profesionály.

Například my na portálu Investuj do pole máme více jak deset let zkušeností z realitních trhů a již od samého počátku se zaměřujeme výhradně na prodej a nákup pozemků. V ČR jsme tímto přístupem zcela jedineční a má to řadu výhod.

Dokážeme vám poradit při nákupu i prodeji pozemků a zodpovíme všechny vaše dotazy. Sami vám navíc dokážeme nabídnout více jak 500 pozemků z celé republiky, z nichž většinu vlastníme. Neplatíte tedy žádné poplatky třetí straně ani na ní nebude váznout prodej. Naše pozemky jsou také pečlivě prověřené a vy tak nikdy nekoupíte zajíce v pytli. Výhodou také je, že prodej často zvládneme i online a uděláme za vás veškerou administrativu zdarma. Půjdete do toho s námi?

Chcete vědět více tom, jak poznat vhodnou příležitost k nákupu, nebo rovnou chcete nějaký nákup zprostředkovat? Ozvěte se.