5 míst, kde můžete nejlépe prodat pozemek

Chcete prodat pozemek bez realitky nebo i s ní a zjišťujete, kde to půjde nejvýhodněji, nejrychleji a nejlépe? Pak je tento článek právě pro vás. Představíme vám hned 5 míst, kde můžete prodat pozemek.

Kde prodat pozemek bez realitky?

Situace na realitním trhu v roce 2024

Ceny bytů a domů podle vývoje cen v roce 2024 v minulém roce spíše klesaly. Byty ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 6,2 % a domy si připsaly pouze 1,4 %. Naproti tomu zemědělská půda si připsala 2,89 % a za tři roky její cena vzrostla celkem o 35,6 % (složené úročení). Její cena je tedy stále vysoko a její prodej se vyplatí. Kde ji ale prodat?

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: farmy.cz

1. Prodejte pozemky ve svém okolí

Nejzákladnější možnost je říci o prodeji pozemku ve svém okolí, sousedům, rodině, známým i dalším lidem, na které máte kontakt a o kterých víte, že by třeba mohli mít zájem. Výhoda tohoto prodeje je to, že tito lidé mohou vědět, o jaký pozemek jde, a vy jim ho tedy nemusíte nijak složitě představovat.

Další výhoda je, že to mohou mít k tomuto pozemku blízko od svého bydliště, což ho činí ještě atraktivnější. Dokonce si jím mohou chtít rozšířit svůj sousední pozemek. Zejména v tomto případě si takového pozemku budou cenit dvojnásob a budou za něj ochotni dát mnohem více.

K jejich oslovení můžete použít i prodejní plachtu, kterou postavíte na pozemku, nebo třeba vhození letáků do schránek či poslání nabídky do facebookové skupiny, která lidi z této lokality sdružuje. Nezapomeňte samozřejmě dobře odhadnout cenu pozemku, při nízké ceně bude nabídka podezřelá a neprodáte a při vysoké bude pozemek jednoduše neprodejný.

2. Prodej pozemku skrze realitní portály

Další možnost je vystavit inzerát pozemku na některém z nejnavštěvovanějších realitních portálů. Patří k nim Sreality, Bezrealitky, České reality, Bazoš, Sbazar nebo třeba IDnes reality. Pokud chvátáte, rozhodně se ho vyplatí dát na všechny portály. Nezapomeňte ho samozřejmě topovat, aby se potenciálním kupcům ukázal vždy na čelních místech. Základem takové inzerce je perfektní odhad ceny pozemku, profesionální fotky a dobře napsaný inzerát se všemi podstatnými informacemi. Nezapomínejte na to. Více jsme o tom psali třeba i v článku Jak úspěšně prodat pozemek v roce 2024.

3. Prodej pozemku na sociálních sítích

Dalším prostorem, kde se můžete pokusit prodat pozemek, jsou sociální sítě jako Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube, Twitter nebo třeba TikTok. Zejména skrze placenou reklamu můžete oslovit obrovské množství potenciálních kupců, na které zacílíte pomocí dobře zvolených charakteristik.

Užitečný je i obyčejný organický dosah, který vaši nabídku může dostat skrze známé a známé známých často k až překvapivě vysokému počtu potenciálních zájemců. Rozhodně bychom ale jen na něj nespoléhali.

Také na sociálních sítích platí, že je třeba dbát na perfektní odhad ceny, profesionální fotky nebo video a atraktivní text. Vše připravte tak, aby nabídka opravdu na první pohled zaujala i mezi stovkami dalších statusů. Vyplatí se to.

4. Prodej skrze aukci

Zajímavý způsob je prodej skrze online aukci. Také zde je však nutné vhodně zvolit prodejní cenu, vytvořit skvělý prezentační materiál a oslovit před aukcí dostatečné množství klientů, aby se aukce vyplatila. Během ní totiž budou licitovat o to, kdo dá nejvyšší cenu. Aby pak byla jistota, že se pozemek prodá výhodně, je dobré mít co nejvíce zájemců. V opačném případě může být výsledná cena spíš zklamáním.

5. Prodej skrze realitní kanceláře

Pokud nemáte čas nebo jednoduše neumíte něco z toho, co nutně potřebujete pro prodej pozemku, vhodné řešení může být i prodej skrze realitní kancelář. Zaplatíte sice provizi cca 5 %, ale nebudete se muset o nic starat. Právě to může být způsob, který mnozí z vás budou preferovat.

Doporučujeme ale vybírat takové realitní kanceláře, které mají prokazatelnou zkušenost s prodejem pozemků a dobré reference. Jak vybrat vhodný investiční pozemek?

Prodávejte pozemky tam, kde vám rozumí

Zajímavou možností je i náš portál Investuj do pole. Jde totiž o jediný portál v ČR výhradně zaměřený na prodej pozemků. A je to poznat. Prodejcům i kupcům totiž dokážeme nabídnout prvotřídní servis.

Naší největší výhodou je, že získáte zdarma kompletní balíček realitních služeb. K uzavření obchodu se navíc nemusíte ani zvednout z gauče. Často vše dokážeme zařídit online.

Po podepsání dohody do 24 hodin vytvoříme a publikujeme profesionální inzerát na našem portále, na 20 největších realitních portálech v ČR a na sociálních sítích. Mimo to oslovíme i bližší a vzdálenější sousedy pozemku. Potenciální kupci tak o pozemku určitě uslyší.

Dále se také postaráme o jednání s klienty i o všechnu administrativu. Na vás bude jen odsouhlasit prodej, podepsat smlouvu a převzít si finance. Na rozdíl od realitní kanceláře zde ale nezaplatíte provizi. Tu platí kupující.

Navíc existuje také možnost prodat pozemek ihned s pomocí služby Výkup pozemku . Takto sice získáte lehce nižší cenu, ale do 72 hodin od podpisu vám vyplatíme až 0,5 miliónů Kč a zbytek po převodu pozemku do našeho vlastnictví. Nemusíte tak vůbec čekat na potenciálního kupce a ihned máte potřebné peníze. A to se vyplatí.

Chcete vědět více o tom, kde prodat pozemek, nebo ho chcete rovnou prodat přes nás? Ozvěte se.