Odhalte základy investování pro začátečníky

Investování již dávno není jen pro milionáře, a rozhodně není ani žádnou raketovou vědou. Dnes můžete často investovat se stejnou lehkostí, s jakou platíte v online bankovnictví. Důležité je ale dobře zvolit vhodný typ investice, strategie a řídit se základními pravidly. Jak tedy začít investovat a jaké jsou základy investování pro začátečníky?

Základy investování pro začátečníky

Jak a proč začít investovat?

Peníze na účtu ztrácejí kvůli inflaci svou hodnotu. Inflace totiž zvyšuje cenu spotřebního zboží a rok od roku ho tedy za stejnou sumu koupíte méně. Například jen na konci roku 2023 jste si mohli koupit o 10,7 % méně než na jeho začátku. Více jsme o inflaci již psali ve článku Jak se bránit proti inflaci v roce 2024.

Hodnotu peněz navíc neuchrání ani klasické spořicí nebo terminované účty, jejichž výnos se pohybuje pod hodnotou inflace. Jediná šance je tedy investice, přičemž již dlouho platí, že určité typy investování jsou snadné a běžně přístupné. Pro úspěch je ale třeba zvolit ten nejvhodnější typ a strategii pro vás a držet se základních pravidel. Oč jde?

Jak zvolit, kam investovat?

Jako začínající investor stojíte před problém, kam investovat, přičemž investice jsou zpravidla poplatné tzv. investičnímu trojúhelníku. Ten ukazuje, že když chcete, aby vaše investice měla alespoň dvě vlastnosti z trojúhelníku, rozhodně nebude mít třetí. Výnosné a likvidní akcie tedy zpravidla nejsou příliš bezpečné. Je proto třeba si vždy rozmyslet, co je pro vás důležité a dle toho zvolit investici.

Investiční trojúhelník - základy investování pro začátečníky

Volba rizikovosti investice je zásadní

Nejdůležitější je zpravidla volba mezi rizikem a výnosem při vysoké likviditě. Z hlediska toho můžete být konzervativní investor, který chce nízké riziko, a nevadí mu nízké výnosy, můžete být progresivní investor, kterému již nějaké to riziko nevadí a má zájem o vyšší výnosy. Poslední možností je volba vysokého rizika i vysokých zisků, která je spojená s dynamickým investorem.

Tyto tři typy investorů vkládají peníze do jiného typu investic. Jako konzervativní investor budete investovat spíše do spořicích produktů, dluhopisů a konzervativních podílových fondů. Progresivní investor investuje i do akcií, díky čemuž je jeho investice rizikovější, ale může přinést i vyšší výnos. Naproti tomu dynamický investor investuje převážně do akcií a dalších rizikových aktiv, které slibují vysoké výnosy, ale předpokládají i velké riziko. Více jsme o tom psali již ve článku Do čeho investovat v roce 2024.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv strategii, měli byste se vždy držet několika základních pravidel pro investory. Jaké jsou?

Základní investiční rady pro začátečníky

  • Neodkládejte investici -- u většiny investic funguje tzv. složené úročení, kdy je každý již připsaný výnos úročený spolu s již vloženými financemi. Výnosy se tedy časem zvyšují mnohem rychleji, než by se zdálo. Zároveň platí, že díky inflaci hodnota většiny investic neustále roste a hodnota úspor na účtu klesá. Čím dřív tedy začnete investovat, tím dříve přestanou vaše úspory ztrácet hodnotu, vy začnete vydělávat a inflace začne pracovat pro vás. Začít navíc můžete často i s málem, třeba tisícovkou měsíčně.

  • Investujte do toho, čemu rozumíte -- pro začátek rozhodně investujte spíše do toho, čemu rozumíte. Lépe tím pochopíte rizika a vyhnete se zbytečným chybám. Pokud se vyznáte v nemovitostech, investujte do nich, pokud třeba ve zlatu, investujte do něj. V případě, že ničemu úplně nerozumíte, nechte si poradit.

  • Přemýšlejte nad investičním horizontem -- při výběru typu investice se zamýšlejte i nad dobou, za jakou budete chtít peníze znovu použít. Pokud třeba budete potřebovat peníze za deset a více let, můžete si dovolit investovat i do dynamičtějších investic, pokud je ale budete potřebovat za tři roky, spíše investujte do konzervativnějších, které nepřináší příliš velké riziko.

  • Prověřte si investiční společnost -- když budete investovat skrze nějakou společnost, vždy si ji důkladně prověřte a zjistěte, zda má za sebou již nějakou historii, zda má všechna potřebná povolení a jaké má reference.

  • Prověřte si poplatky spojené s investováním -- zejména v případě investice do podílových fondů očekávejte poplatek za správu portfolia, ale často i vstupní a výstupní poplatky. Právě tyto poplatky snižují výnosnost portfolia. Celkovou nákladovost fondu naleznete pod pojmem TER. Pokud je TER 2 % a výnosnost portfolia 7 %, váš zisk bude jen 5 % ročně.

  • Rozložte si portfolio -- investování jen do jednoho typu investice je vždy rizikovější. Výhodnější je tedy pokaždé rozložit svou investici do několika typů. Na současném trhu je výběr obrovský a každý z produktů, aktiv nebo komodit přináší jiné výhody a nevýhody.

  • Vyhněte se spekulacím -- za spekulace odborníci obvykle považují snahu o krátkodobé a časté investování za účelem získání pravidelných rychlých zisků. Spekulanti své investice opírají o krátkodobé trendy nebo nějaké zásadní zprávy z trhu než o hodnotu aktiv a fundamentální analýzy. Jedná se proto spíše o gambling, kde dlouhodobě vydělává jen minimum investorů.

  • Investujte pravidelně -- investovat pravidelně menší obnos financí je léty prověřená strategie, jak minimalizovat ztráty a připočíst si vyšší výnos nehledě na to, zda investujete v ten pravý okamžik, nebo ne. Ideálně tak třeba investujte jednou týdně nebo jednou za 14 dní.

  • Nenechte se ovládat emocemi -- zejména, pokud investujete do akcií, kde jsou samozřejmostí i několikrát za rok velké propady, musíte si vypěstovat odolnost proti emocím. Často je třeba hlavně nezačít panikařit a neprodat. Trhy se totiž obvykle do několika měsíců vrátí na předchozí hodnoty, a ještě je překonají. Investování je jako současné počasí, ačkoliv občas zaprší a je hnusně, rok od roku je tepleji.

  • Obraťte se na odborníky -- Pokud se v investicích nevyznáte a nemáte chuť se jimi více zabývat, rozhodně se obraťte spíše na odborníky s dobrými referencemi.

Výnosná a bezpečná investice existuje

Jak už bylo řečeno, lze vždy dosáhnout jen dvou vysokých hodnot z investičního trojúhelníku. Pokud tedy oželíte, že vaše investice půjde hůře zpeněžit, dostanete se i k takovým, které mají vysokou výnosnost a nízkou rizikovost. Mezi takovou investici patří například investice do zemědělské půdy. Průměrná cena zemědělské půdy vzrostla za poslední 3 roky o 36,5 % a na rozdíl od domů a bytů neklesla ani během ekonomické krize.

Investuj do zemědělské půdy s Investuj do pole

Investice do zemědělské půdy slibuje bezpečí a velký výnos nepřetržitě již od revoluce. Navíc je její hodnota v porovnání s hodnotou půdy v podobných zemí v zahraničí velmi nízká, což se nedá říci o cenách domů a bytů. Má tedy stále kam růst a zastavováním infrastrukturou se stává rok od roku vzácnější. Na další růst její hodnoty si tedy můžete rozhodně vsadit. Její výhoda je také to, že ji lze koupit již od desítek tisíc Kč. Vhodné je tak jako samostatná investice i k rozložení portfolia, k jeho diverzifikaci.

Zemědělská půda má ale stejný problém jako jakékoliv jiné zboží -- když koupíte nekvalitní, předraženou a s nevýhodnou pachtovní smlouvou, neposlouží vám. Proto je třeba udělat dobrý odhad ceny pozemku a pozemek si proklepnout. Nejste si v tom jisti? Obraťte se určitě na odborníky.

S odborníkem budete vědět hned, jak začít s investováním

Jak v případě ostatních typů investic, tak i u investice do zemědělské půdy musíte předmětu koupě rozumět. Není na to ale nutné týdny nebo měsíce studovat, občas se stačí jednoduše zeptat. My v Investuj do pole vám dokážeme poradit s investiční strategií i výběrem vhodného pozemku.

Nadto vám také dokážeme nabídnout více než 640 již prověřených pozemků v našem vlastnictví. Pokud pak chcete nakoupit více pozemků, můžete koupí od nás ušetřit na výběru, handrkování s jednotlivými majiteli i administrativě klidně i týdny a měsíce času. S administrativou a výběrem vám totiž rádi zdarma pomůžeme a k prodeji nás nebudete muset přemlouvat.

Chcete vědět více o investování, nebo rovnou do něčeho investovat? Ozvěte se.