Víte, jakých je 9 nejčastějších investičních chyb?

Investování je současný trend a není snad nikdo, kdo by o něm alespoň neslyšel. Výhoda dneška je pak rozhodně ta, že investovat může každý a často i s malým finančním obnosem. Přesto se jako investor můžete dopustit spousty zbytečných chyb a přijít o peníze. Objevte 9 nejčastějších investičních chyb a zjistěte, jak se jim vyhnout.

Nejčastější investiční chyby: jak se jim vyhnout

Investování je zajímavý způsob zhodnocení financí

Investování je způsob, jak efektivně bojovat s inflací, zajímavě zhodnotit finance a spořit si na důchod. Věnujeme se mu dlouhodobě například ve článcích Základy investování pro začátečníky, Do čeho investovat v roce 2024 nebo Jak se bránit proti inflaci. Dnes se v tomto cyklu „Jak začít investovat" zaměříme na nejčastější investiční chyby, kvůli kterým můžete zbytečně přijít o své úspory. Jaké jsou?

Jaké jsou nejčastější investiční chyby?

Investování je zpravidla spojené s intenzivním vnímání toho, co se děje tady a teď, bez vhledu do toho, co to znamená dlouhodobě. Ačkoliv totiž trhy pravidelně klesají, dlouhodobě rostou. Bez zvládnutí psychiky i znalosti fungování trhů se tak můžete dopustit mnoha zbytečných chyb a přijít o peníze. Jaké jsou nejčastější chyby investorů?

1. Přehnané sebevědomí

Začátečníci mohou někdy překypovat přehnaným sebevědomím, nečekají na vhodnou příležitost, jsou netrpěliví, nedrží se strategie, investičního plánu ani nekontrolují rizika a obchodují, kde mohou.

Často se třeba zaměřují na intradenní obchodování na měnových trzích nebo se mohou nachytat na nějaký podvodný příslib vysokého zisku. Není se pak čemu divit, že ač mohou zpočátku něco vydělat, dlouhodobě budou v minusu. Pokud tedy opravdu příliš nerozumíte trhům a nevíte, jak poznat podvod, do ničeho se jen tak nevrhejte.

2. Přehnaná opatrnost

Problém je také přehnaná opatrnost. Přehnaně opatrní investoři investují jen malé částky do velmi bezpečných investic. Sice mají nějaký zisk, ale ten zpravidla ani nepřevýší inflaci. V takovém případě ani nemusíte investovat, stačí dát peníze na spořicí účet. Opatrnost se může projevit také v neschopnosti zbavit se prodělečné investice v situaci, kdy již není šance na zlepšení.

3. Nezvládnutí emocí

Častý problém jsou nezvládnuté emoce. Když třeba roste hodnota nějaké akcie a všichni ji nakupují, také nakupujete, když pak hodnota klesá a lidé prodávají, panikaříte a také prodáváte. V takovém případě přicházíte zbytečně o zisky.

Nejdřív jste se nechali ovládnout strachem z ušlého zisku a nepočkali jste na vhodnou příležitost a následně jste se nechali ovládnout panikou ze ztráty, přičemž často stačí počkat půl roku a jste opět na svém. Příklad je například situace během Covidu nebo na začátku války na Ukrajině. V obou případech se trhy výrazně propadly, aby za rok veškerou ztrátu dohnaly a přišly s novými maximy.

4. Zanedbání investičního plánu

Než začnete investovat, měli byste vědět, kdy budete potřebovat peníze i s výnosem a jak velký by asi měl být. Právě jen tak budete schopni zvolit vhodný typ investice. Každý typ totiž předpokládá jinou investiční dobu a přináší jiný předpokládaný výnos. Pokud například budete potřebovat finance do deseti let, je lepší zvolit konzervativnější investici, pokud máte více času nebo se nebojíte rizika a chcete větší výnos, můžete zvolit progresivní nebo dynamickou investici.

5. Sázka jen na jednu kartu

Častou chybou také bývá to, že investor své peníze vloží například jen do jedné věci (do akcie jedné firmy, do akcií z jednoho sektoru apod.). Může takto sice pořádně vydělat, ale i ztratit. Lepší je se pojistit, diverzifikovat a investovat do více firem ve více sektorech nebo třeba také do jiných typů investic. Tak se minimalizuje šance, že například kvůli technologickému pokroku bude celý sektor v útlumu a vy přijdete o část investice.

Nejčastější investiční chyby: sázka všeho na jednu kartu

Rozložení může velmi snadno zajistit také skrze investici do ETF. Tyto investiční nástroje odráží vývoj třeba i několik desítek nebo stovek akcií z různých sektorů. Díky tomu se zisk i ztráta zprůměrují.

6. Vnímat minulost jako záruku

Říká se, že pohled do zpětného zrcátka vám neřekne, co je před vámi. Přesně to platí i pro historická data, ta nejsou zárukou stejného výsledku v budoucnu. Vždy byste tedy měli zkoumat, proč dříve hodnota dané investice rostla a jestli jsou i v současnosti důvody k růstu.

7. Koupě investic, když rostou

Často je chyba začít investovat, když roste cena dané investice. Po výrazném růstu totiž obvykle následuje propad, tedy ta pravá chvíle k výhodnému nákupu. Statisticky lze konstatovat, že pokud nějaké investice zaznamenaly dlouhodobý nadprůměrný růst, bude následovat pokles nebo mírnější růst. Správný investor by měl tak vždy prodávat, když je jeho investice na vrcholu, a kupovat, když klesá. Jen tím způsobem získá maximální zisk.

8. Nechat se paralyzovat mnoha informacemi

Další častý problém je, když se necháte paralyzovat mnoha informacemi, a nakonec se pro nic nerozhodnete. Riziko tu jednoduše vždy je, ale při dodržení základních pravidel i tak často získáte zajímavý zisk. Důležité je proto zbytečně neriskovat, investice zvolit dle investičního plánu a diverzifikovat.

9. Nejít si pro radu

Velké sebevědomí ve spojitosti s dnešní snadností investovat může také vést k tomu, že člověk jednoduše do něčeho investuje, aniž by se o to více zajímal nebo se s kýmkoliv poradil. Často mu to i tak přinese nějaký zisk, ale spíše jen menší a krátkodobý. Navíc je velké riziko, že naletí podvodníkům. Proto doporučujeme zejména při zjišťování, jak začít investovat, obrátit se na odborníky a nechat si poradit. Vyplatí se to. Investování je sice i pro začátečníky, ale bez rady můžete vykročit špatně.

Nejčastější investiční chyby: vykročte správně s odborníky

Vykročte s odborníky správně do investičního světa

Například my v Investuj do pole vám dokážeme pomoci s tvorbou investiční strategie, s rozložením portfolia i se samotným investováním - nabízíme totiž přes 640 zemědělských pozemků v našem vlastnictvím.

Výhodou této investice je pak zejména to, že začíná od desítek tisíc a hodnota zemědělských pozemků v ČR nikdy od revoluce neklesla. Za poslední tři roky jejich hodnota dokonce vzrostla o 35,6 %, a protože je zemědělských pozemků kvůli zástavbě čím dál méně, jejich cena rozhodně klesat nebude. Více jsme o tom psali ve článku 8 výhod investice do pozemků.

Zemědělské pozemky jsou proto na rozdíl od akcií, zlata a bytů a domů neotřesitelnou zárukou, že o své peníze nepřijdete a výhodně je zhodnotíte. Jsou tedy ideální jak pro diverzifikaci (rozložení) investice, tak i pro samostatnou investici. Půjdete do toho?

Chcete vědět více o investování a investičních chybách, nebo s ním rovnou pomoci. Ozvěte se.