Jak vybrat nejvhodnější pozemek pro investování v roce 2024?

Cena zemědělské půdy za poslední tři roky vzrostla o 35,6 % a na rozdíl od ceny bytů a domů nikdy neklesala. Pokud tedy chcete uchránit své peníze před inflací, zajistit se na stáři nebo jen dobře investovat, půda je trefou do černého. Zjistěte, jak vybrat ten nejvhodnější pozemek? Jak vybrat investici do pozemku?

Proč jsou pozemky nejlepší investicí

Počet a rozloha půdy jsou omezené, a proto se půda stává časem vzácnou. Na rozdíl od bytů nebo domů jí již více nebude, ale jen méně. Díky tomu její cena setrvale roste i během krizí, není ohrožena prasknutím realitní bubliny ani novou výstavbou a v posledních třech letech vzrostla o 35,6 % (složené úročení). Více jsme pozemky jako investiční příležitost rozebírali již ve článcích 8 výhod investice do pozemku nebo Do čeho investovat v roce 2023.

vývoj tržních cen zemědělské půdy zdroj: farmy.cz

Není pozemek jako pozemek

Investice do pozemků může svou výhodností zásadně lišit. Nejprve záleží na ceně daného pozemku, zda je vysoká, nebo naopak nízká. To zjistíte samozřejmě s pomocí odhadu ceny pozemku, kterou jsme se zabývali již ve Odhad ceny pozemku je zásadní.

Dále pak ale záleží na potenciálu pozemků. Například stavební pozemky jsou u nás již na velmi vysoké cenové úrovní a ač jistě jejich cena nebude klesat, nemusí již tolik ani růst. Jinak je tomu u zemědělské půdy, která stále ještě není oproti okolním zemím příliš drahá. Má tedy rozhodně stále kam růst. Jak si tedy vybrat mezi pozemky ten nejvýhodnější?

Jak vybrat nejvýhodnější pozemek pro investování?

Na výběr tedy máte mezi stavebními pozemky, zemědělskou půdou (orná půda, louky, pastviny, sady a vinice) nebo lesy a tím zbytkem. Jaké z nich vybrat a jak?

Stavební pozemky

Výhody stavebních pozemků:

  • Ceny stavebních pozemků ani v krizi neklesají.
  • O pozemek se nemusíte starat a s jeho vlastněním jsou spojené pouze nízké daně.
  • Pozemek můžete rozdělit na více částí a vydělat na tom.
  • Můžete zvednout jeho cenu zavedení inženýrských sítí.

Nevýhody stavebních pozemků:

  • Jeho cenu může snížit nečekaná regulace ze strany územního plánu nebo obce.
  • Pozemek se může nacházet v místech, kde je stavba regulována ochranou životního prostředí.
  • Problém může být i připojení na inženýrské sítě.
  • Jsou tu další četná rizika, která nelze zpravidla před koupí všechny prověřit.
  • Cena stavebních pozemků je dnes již často příliš vysoká.

Zemědělská půda

Výhody zemědělské půdy:

  • Ceny zemědělské půdy jsou ve srovnání se západní Evropou stále velmi nízké a na rozdíl od předražených cen bytů nebo domů nebo i stavebních pozemků mají kam růst.
  • Ceny zemědělské půdy na rozdíl od bytů či domů neustále rostou a rostly i během první ekonomické krize v roce 2008. S největší pravděpodobností si tedy bude držet cenu i při recesi.
  • Do zemědělské půdy můžete investovat již od několika desítek tisíc korun.
  • Pokud se pozemek nachází blízko zastavěného území nebo vyhledávané lokalitě, je šance k jeho komerčnímu využití.
  • Změnou územního plánu se může z pozemku nedaleko zastavěného území stát stavební pozemek. V takovém případě se může návratnost investice vyšplhat až na stovky procent.
  • Cenu orné půdy můžete zvýšit meliorací.
  • Cena půdy může vzrůst třeba i tím, že bude v okolí vybudovaná komunikace, zatraktivní se jeho okolí nebo tam vyroste kvalitní zástavba.
  • Pozemek vám může vynášet pěstováním například obilovin nebo pronájmem zemědělců na pěstování či pastviny.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: farmy.cz

Nevýhody zemědělské půdy:

  • Zemědělskou půdu kupují mimo zemědělců i investoři, což též zvedá její cenu a je obtížnější ji sehnat.

Jak tedy můžete vidět, zemědělská půda je momentálně velmi zajímavá investiční příležitostí, a proto se jí ve zbytku článku budeme věnovat. Jak správně vybrat zemědělskou půdu?

Jak vybrat zemědělskou půdu?

Nejdřív zvolte vhodný druh zemědělského půdy – V tomto případě tedy budete nejspíš volit mezi pozemky s trvalým travním porostem nebo ornou půdou. Na prvním druhu pozemku rostou traviny a je určený k získávání sena nebo ke spásání dobytkem, z čehož plyne i jeho hlavní výtěžek.

Na orné půdě ale zemědělci zpravidla pěstují obilniny, okopaniny, pícniny, technické plodiny i jiné zemědělské plodiny. Cena tohoto druhu pozemku je v průměru o 26 % vyšší než cena pozemku s travinami. Výjimkou je situace, kdy se nachází travnatá plocha poblíž města nebo vesnice. Tehdy lze očekávat, že se z ní v budoucnu díky rozšiřování plochy pro bydlení může stát stavební parcela. V takovém případě bude nebo již je cena této plochy vyšší než cena orné půdy.

Vyberte lokalitu – Ideální je investovat v kraji, který znáte nebo není daleko od vás. Znalost nebo blízkost je totiž obrovskou výhodou. Často už o pozemku vše potřebné víte nebo snadno zkontrolujete, v jakém stavu je, jaký je k němu přístup, nebo zjistíte, jaký je tam zájem o zemědělskou půdu.

Pokud však máte dobrý tip na nějaký výborný pozemek v neznámem kraji, ani to nemusí být špatná investice. Se zjištěním všeho potřebného vám zpočátku mohou pomoci online nástroje jako Mapy.cz, Google Maps nebo iKatastr. Snadno díky nim zjistíte, zda je půda obdělávaná, zda se tam pase dobytek či trpí vadami jako je podmáčení apod.

Prozkoumejte plán obce – Rozhodně doporučujeme při výběru pozemku nahlédnout krom katastru i do územního plánu dané obce. Pokud totiž obec plánuje rozšířit zastavěné plochy směrem k pozemku, jeho cenu to vždy kladně ovlivní. Tento plán můžete často najít na webu obce, na místním obecním nebo stavebním úřadu nebo na úřadu územního plánování.

Zjistěte si bonitovanou půdně ekologickou jednotku (BPEJ neboli bonita) – Bonita je základní známkou kvality zemědělské půdy. Pohybuje se v rozmezí od 1 Kč do 20 Kč. Obvykle se pak k investicím doporučuje půda s bonitou alespoň 11 Kč. Informace o bonitě najdete v katastru nemovitostí, kde bude u daného pozemku odkaz do eKatalogu BPEJ.

Rozmyslete si velikost pozemkuZemědělské pozemky je nejlepší kupovat o rozměrech minimálně 15 000 m2. Jestliže ale kupujete pozemky blízko zastavěné obce, které by se mohly v budoucnu stát stavební parcelou, můžete koupit i mnohem menší pozemek, například o velikosti 1 000 m2.

Jestliže pak budete kupovat více parcel ve stejné lokaci, zjistěte si z online katastrálních map nebo z katastru, zda na sebe pozemky navazují. Návaznost je lepší pro výhodnější zhodnocení pozemku. Velkou výhodou je i fakt, že jsou pozemky u cesty. Usnadňuje to jejich obhospodařování.

Zkontrolujte pachtovní smlouva – Pokud u pozemku objevíte pachtovní smlouvu, pozemek je využíván nějakým zemědělcem jako pastvina nebo třeba půda pro pěstování. V případě investičního pozemku je pachtovní smlouva velkou výhodou. Plyne vám z ní další zisk a cena pozemku tím roste.

Problém však může být nevýhodná pachtovní smlouva podepsaná třeba na deset let bez možnosti výpovědi. Pozemky s takovou smlouvou mají menší hodnotu. Obvykle se smlouvy podepisují maximálně na 4 roky, po kterých dochází k podpisu nové smlouvy s vyšším pronájmem.

Pronájem půdy v ČR dosahuje výše 3 až 6 tisíc za hektar ročně. Záleží samozřejmě na lokalitě a kvalitě půdy. Částka za pronájem je zpravidla vyšší u větších pozemků.

Zjistěte, zda není příliš drahý – Nedílnou součástí výběru je zkontrolování, zda není nabízený pozemek příliš drahý. K tomu pro začátek stačí využít některý z online odhadů cen nemovitostí, služeb profesionálů nebo se mrknout na náš článek o odhadu ceny pozemků.

Zkuste koupit celý pozemek po dílech

Zajímavé je také zkusit koupit pouze spoluvlastnický podíl na pozemek. Tento spoluvlastnický podíl je totiž zpravidla až o 30 % levnější než ta část pozemku, na kterou máte díky němu nárok. Často pak lze takto koupit všechny díly, díky čemuž je pak nákup celého pozemku mnohem levnější.

Poraďte se o dani z pozemku - nemovitosti - s odborníky

S výběrem zemědělského pozemku vám také mohou pomoci odborníci

Jak sami vidíte, výběr pozemku není nic lehkého a možná vás z toho už teď bolí hlava. Pokud tomu jednoduše nerozumíte, ale chcete investovat do pozemku, řešení je kontaktovat oborníky. Nejen že vám takový odborník pomůže zjistit, zda cena prodávaného pozemku je výhodná, ale dokáže snadno zjistit, zda se pozemek jako investice opravdu vyplatí.

Například u nás v Investuj do pole vám zhotovíme odhad ceny pozemku zdarma do 24 hodin, s výběrem pozemku vám pomůžeme, nebo vám dokonce vhodný zemědělský pozemek nabídneme. Díky více než desetileté zkušenosti v oboru a výhradnímu zaměřením na pozemky si můžete být jisti, že s námi nešlápnete vedle.

Chcete vědět více o výběru pozemků nebo chcete rovnou s jejich výběrem poradit? Ozvěte se.