8 míst, kde můžete nejlépe koupit pozemek

Chcete koupit pozemek, klidně i bez realitky, k pronájmu, výstavbě, k investici a zajímavému zhodnocení peněz nebo jen proto, abyste uchránili své úspory? Pak vám přinášíme několik možností, kde to učinit. Kde koupit pozemek bez realitky?

Situace na realitním trhu v roce 2024

Zatímco podle vyvoje cen nemovitostí v roce 2024 ceny bytů a domů v minulém roce spíše klesaly. Například ceny bytů poklesly za třetí čtvrtletí meziročně o 6,2 % a domy si za tu samou dobu připsaly pouze 1,4 %, ceny pozemků stále rostou a pravděpodobně budou růst i nadále. Jsou tedy pořád zajímavou investicí, ochranou financí, možností výdělku, ale samozřejmě i šancí, jak získat prostor pro pěstování plodin nebo třeba stavbu. Více jsme o tom psali třeba ve článcích 8 výhod investice do pozemku nebo Do čeho investovat v roce 2023.

Zdroj: farmy.czvývoj tržních cen zemědělské půdy

Kde tedy koupit nejvhodnější pozemek pro vás?

1. Oslovte sousedy

Jeden ze způsobů, jak sehnat pozemek, je zkusit nějaký odkoupit od sousedů či kohokoliv v okolí. Má to mnoho výhod. Předně můžete mít pozemek blízko, snadno se k němu tedy dostanete a víte, v jakém stavu je. Někdy je navíc možné tento pozemek připojit k vašemu vlastnímu a ten díky tomu rozšířit.

Protože ale budete pravděpodobně v roli toho, kdo přemlouvá k prodeji, měli byste si dobře rozmyslet, jak vysoko s nabídkou chcete jít. Proto se rozhodně neobejdete bez správného odhadu ceny pozemku. Důležité bude též odborné zhodnocení pozemku na skryté vady i správné vypracování rezervačních a kupních smluv. Jen díky tomu se z nákupu nestane průšvih.

2. Zkuste koupit pozemek, o který máte opravdu zájem

Dále můžete zkusit oslovit majitele pozemku, který se vám opravdu líbí. Nesporná výhoda tohoto přístupu je, že kupujete něco, oč máte eminentní zájem, a víte, v jakém stavu pozemek je. Pokud pak na majitele nemáte kontakt, snadno ho najdete v katastru nemovitostí. Následně můžete na zjištěnou adresu napsat nebo zajet.

Také v tomto případě budete druhého zkoušet přemluvit k prodeji, a proto je dobré vědět, jak vysoko si můžete dovolit jít. Určete tedy předně správnou cenu pozemku, zkontrolujte ho na skryté vady, a pokud se podaří, nezapomeňte správně vyhotovit rezervační a kupní smlouvy. Více jsme o správném odhadu psali již ve článku Jak na správný odhad nemovitosti.

3. Nákup pozemku skrze realitní portály

Nákup výběrem z nabízených pozemků na realitních portálech je asi nejjednodušší způsob, jak koupit pozemek. Navíc hned víte, jaká je jeho cena a že ho majitel chce prodat. Ulehčíte si tedy z části smlouvání. I zde se ale vyplatí cenu pozemku prověřit a pomocí odhadu ceny pozemku zjistit, zda se tento nákup opravdu vyplatí.

Pozemky můžete vyhledávat na realitních portálech, jako je Sreality, Bezrealitky, České reality, Bazoš, Sbazar nebo třeba IDnes reality.

4. Nakupujte skrze aukce nebo dražby

Dalším zajímavým místem, kde koupit pozemek, jsou aukce nebo dražby. Informace o nich najdete na webových stránkách dražebních společností. Zejména nucené dražby jsou pak možností, jak koupit pozemek i za velmi výhodnou cenu.

Nezapomeňte opět prověřit reálnou situaci pozemku a zkontrolovat možné právní i skryté vady. V opačném případě byste třeba mohli získat pozemek, který nebude mít příjezdovou cestu nebo bude zatížený dalšími problémy.

5. Nákup pozemků na sociálních sítích

Vytoužený pozemek můžete získat i na sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube, Twitter nebo třeba TikTok. Můžete zde pozemek poptávat, navštívit skupiny zaměřené na prodej nemovitostí (např. nemovitosti – prodej, koupě), Marketplace na Facebooku nebo jednoduše jen vyhledávat, zda někdo nějaký pozemek nenabízí.

Opět si dávejte pozor na reálný stav pozemku a nezanedbejte ověření jeho ceny a vypracování rezervačních a kupních smluv.

6. Zkuste nakoupit pozemky od obce

Někdy můžete také oslovit obce poblíž místa, kde si chcete pořídit pozemek. Často jim stačí napsat dopis nebo e-mail. Nejlepší je ale zajít za starostou nebo třeba na stavební úřad osobně. Některé obce plánují například v územním plánu nové stavební pozemky. Tyto pozemky jsou pak levnější než ty veřejně obchodované, protože obce má na prvním místě růst, nikoliv ziskovost.

7. Oslovte realitní kanceláře

Další z možností je poptat pozemek u nějaké z realitních kanceláří. Rozhodně pak nezůstávejte jen u jedné. Realitní kanceláře se svými klienty často uzavírají exkluzivitu na prodej, tj. jimi nabízený pozemek neuvidíte nikde jinde. Každá kancelář vám tedy může přinést trochu jinou nabídku pozemků.

Výhoda oslovení realitní kanceláře je často i v tom, že jimi nabízené pozemky jsou prověřené. Nehrozí proto tolik skryté vady nebo nedostatky. A navíc se postarají i o administrativu. Zejména menší realitky vám pak mohou posílat nabídky nejnovějších pozemků. Což může váš nákup výrazně urychlit.

Nevýhoda ale je, že si realitní kanceláře za prodej účtují 5% provizi, která je zohledněna v ceně. Některé realitní kanceláře navíc nemusí být spolehlivé. Doporučujeme proto si každou realitku před samotnou spoluprací prověřit.

8. Využijte poptávkové weby

Další možností, jak získat pozemek, jsou tzv. poptávkové weby (například epoptávka.cz), kam můžete zdarma vložit svou poptávku. Díky tomu oslovíte velké množství lidí a o kus se přiblížíte k vlastnění vytouženého pozemku.

Nekupujte zajíce v pytli, poraďte se s odborníky

U koupi pozemku tedy nejde jen o to, kde ho koupit, ale také za kolik. Stěžejní je také prověření pozemku, aby s ním nebyly spojeny skryté vady, a nechat si zhotovit kvalitní rezervační a kupní smlouvu. Bez toho se může snadno váš vysněný nákup proměnit v problém. O výběru jsme již psali třeba ve článku Jak vybrat vhodný pozemek pro investici.

Pokud nic z toho nedokážete bezpečně zařídit sami, doporučujeme se obrátit na odborníky. Těmi jsme právě i my na portálu Investuj do pole. Co pro vás můžeme udělat? Kde koupit pozemek bez realitky?

Proč nakupovat přes portál Investuj do pole?

Portál Investuj do pole je jediný portál v ČR specializovaný výhradně na prodej zemědělských pozemků. Naší obrovskou výhodou je, že většinu nabízených pozemků vlastníme. Neplatíte tedy nic navíc za prostředníka. Naše pozemky jsou pečlivě prověřené, nikdy nekupujete zajíce v pytli a nemusíte se obávat skrytých vad. V případě nejistoty vám navíc vždy rádi poradíme tak, aby vybraný pozemek splňoval všechny vaše požadavky.

Celý nákup včetně administrativy pak zpravidla dokážeme zdarma a online vyřešit v řádech hodin. Nebudete se tedy muset zvednout z gauče. Na vás bude jen danou nabídku odsouhlasit a podepsat. A to nezní špatně, co myslíte?

Pokud ale již máte nějaký pozemek vybraný jinde, můžeme pro vás zdarma zařídit alespoň odhad jeho ceny.

Chcete vědět více o tom, kde koupit pozemek, nebo ho chcete rovnou koupit od nás? Ozvěte se.