12 tipů, jak se zbavit dluhů i bez insolvence

Čím dál víc Čechů má hluboko do kapsy, nejsou schopni platit své závazky, dluhy jim přerůstají přes hlavu a exekuce klepe na dveře. Víte, jak se zbavit dluhů a jak a kde je zjistit, abyste se vyhnuli exekuci nebo dalším tragickým následkům? 12 tipů, jak se zbavit dluhů bez insolvence

V exekuci je každý 16. Čech

V současnosti naše úřady evidují 4 050 185 exekucí na 644 857 osob. Každý 17. Čech (včetně dětí) je tedy v exekuci. Zadlužených Čechů pak bude nejspíš ještě mnohem víc. To není radostná bilance. Dluhy jsou u nás tedy problém a je třeba vědět, jak a kde dluhy zjistit a jak se dostat z dluhů, aby člověk nespadl do exekuce. Exekuce je totiž ten nejhorší způsob, jak vyřešit dluhy. Jak tedy vyřešit dluhy?

Jak vyřešit dluhy?

Kvůli exekuci můžete místo původního třeba i nízkého dluhu zaplatit nakonec i 13násobně více. Platíte totiž úroky, pokuty, poplatky exekutorům a mnohé další. Nejlepší je této situaci předejít. Jak na to?

1. Důležitá je prevence

Základem prevence před dluhy je mít pod kontrolou rozpočet a neutrácet více než si můžete dovolit. Zásadní je také nepůjčovat si na věci, které nutně nepotřebujete, a pokud je to možné, mít rezervu ve výši ideálně pěti měsíčních platů. Stát se může cokoliv.

2. Nedělejte mrtvého brouka

Pokud již vidíte, že nebudete schopni zaplatit nějaké nutné výdaje (splátky půjčky, nájem, telefon apod.), rozhodně nedělejte mrtvého brouka. Věřitel pak nemá jinou možnost než na vás podat návrh na exekuci. Zároveň i pro něj je exekuce ten nejméně výhodný způsob, jak získat své peníze zpět. Často se tak raději domluví na splátkovém kalendáři, na změně splátek nebo na odkladu splátky.

3. Půjčte si jen tehdy, když máte pouze dočasné problémy

Řešit dluhy půjčkou doporučujeme jen tehdy, když jsou vaše problémy pouze dočasné a jste si stoprocentně jistí, že budete moci danou půjčku bez problémů splácet. V opačném případě se můžete snadno dostat do dluhové pasti.

4. Refinancujte si půjčku

Pokud nejste schopni splácet hypotéku nebo třeba klasický úvěr, řešením může být jejich refinancování. Jde v podstatě o vyměnění jedné půjčky za jinou. Nová půjčka totiž může mít nižší úroky a splátky. Jednoduše si u jiné banky sjednáte půjčku s novými parametry a s její pomocí zaplatíte starou.

Nová půjčka pak může mít takové parametry, které se vám budou v dané situaci hodit, například i delší splátkové období, čímž zas klesne výše měsíčních splátek. Díky tomu budete na splátky úvěru nebo hypotéky mít a nestane se vám, že byste je nebyli schopni splácet. Dejte si ale pozor na poplatek za předčasné splacení, který u smluv sjednaných po září 2024 může dosáhnout až 1 %.

5. Konsolidujte půjčky

Konsolidace půjček znamená, že několik půjček vyměníte za jednu jedinou, často právě s výhodnějšími parametry, kam patří nižší úrok i splátky. Zároveň již nebudete muset platit několik různých splátek, ale jen jednu. Rozhodně tedy na splátku nezapomenete a budete mít ve svých dluzích větší přehled.

6. Objevte, kde a jak zjistit dluhy zdarma a kontrolujte je

Nejhorší je nechat se dluhy, nebo dokonce exekucí, překvapit. Proto je vždy dobré vědět, kde mohu zjistit, jaké mám dluhy, nebo zda mi nehrozí exekuce. Jak na to?

O půjčkách se můžete informovat v Bankovním a nebankovním registru nebo třeba v registru Solus. Pokud se obáváte exekuce, informace vám podá Centrální evidence exekucí. Tyto informace můžete získat i na pobočkách České pošty. Dlužit ale také můžete u dodavatele energie, telefonu, internetu, na finančním úřadě, u zdravotní pojišťovny nebo na České správě sociálního zabezpečení. Všechny tyto instituce je třeba obvolat telefonicky. 12 tipů, jak se zbavit dluhů bez insolvence - pomoc s dluhy

7. Řekněte si o pomoc s dluhy

Své problémy nemusíte vůbec řešit sami. Pomoc s dluhy (i bez insolvence) zdarma nabízí například nezisková organizace Člověk v tísni, Rubikon Centrum i další dluhové poradny. Tyto organizace zpravidla nabízí pomoc s dluhy každému, kdo ji potřebuje. Pomoc vám mohou ale také právníci nebo třeba finanční poradci.

8. Půjčte si od rodiny nebo známých

Často nejjednodušší způsob, jak se zbavit dluhů, je půjčka od známých nebo rodiny. Právě tohle je ta nejrychlejší a nejschůdnější možnost. Bohužel se často za své problémy mnoho z nás stydí a řekneme si o pomoc až když je situace bezvýchodná, máme na krku exekuci a jen tak někdo nám nepomůže. Myslete na to.

9. Prodej movitého majetku

Pokud vám hrozí exekuce, prodej majetku je jeden ze způsobů, jak se dostat z dluhů. Důvod k tomu je i ten, že při exekučním zabavením za něj zpravidla získáte jen almužnu. Jeho vyvolávací cena je totiž pouze 2/3 z jeho hodnoty a dále jsou ze získané částky odečtené obrovské poplatky za dražbu. Majetek proto spíše prodejte skrze inzeráty na Bazos.cz, Sbazar, Aukro, Annonce nebo třeba na Marketplace Facebooku.

10. Prodej domu, bytu nebo pozemku

Pokud máte opravdu velké dluhy, jedna z cest, jak se zbavit dluhů, je i prodej domu, bytu nebo třeba pozemku. Jestliže na to navíc máte čas, máte šanci za svou nemovitost získat maximum. K tomu je samozřejmě důležitý i správný odhad ceny nemovitosti.

V opačném případě, při exekučním zabavení, byste z jejich prodeje získali minimum. Také domy, byty nebo pozemky se v případě dražby prodávají za vyvolávací cenu ve výši 2/3 z jejich hodnoty a získaná částka je ještě ponížena o astronomické poplatky za dražbu.

Například v Investuj do pole za prodej neplatíte provizi, ale vyřídíme za vás vše, od odhadu ceny až po inzerci a vytvoření kupních smluv. Vše potřebné navíc často vyřídíme online a váš inzerát vystavíme do 24 hodin od domluvy. Rychlejší prodej už snad být nemůže.

11. Vyhlaste insolvenci

Vyhlaste insolvenci neboli osobní bankrot. Jde o legální způsob, jak se můžete v případě neschopnosti splácet dluhy, dluhů zbavit. K tomuto řešení však přistupte až tehdy, když nepomohl ani prodej majetku.

12. Rychlý výkup domu, bytu nebo pozemku

Pokud máte velké dluhy a tlačí vás čas natolik, že už nestíháte ani prodej skrze realitní kancelář nebo podobnou specializovanou službu, pomoc vám může služba rychlý výkup nemovitosti. Díky této službě dokážete prodat nemovitost takřka ihned, část peněz získat krátce po podepsání smlouvy a zbytek po převodu nemovitosti v katastru nemovitostí.

Takto můžete prodat i problematické nemovitosti, jako jsou domy, byty nebo pozemky s hypotékou, se zástavou, s věcným břemenem apod. Dokážete tak prodat ale i nemovitost těsně před dražbou a zachránit se tak před vysokou ztrátou.

Okamžitá rychlost prodeje, rychlá výplata financí a prodej i problematických domů, bytů a pozemků je tu ale kompenzována nižší výkupní cenou. Více jsme o této službě psali také ve článku Co to je okamžitý výkup nemovitosti.

Například my v Investuj do pole vám dokážeme do 72 hodin od podpisu vyplatit až 0,5 miliónů korun. Zbytek pak doplatíme ihned po převodu nemovitosti v katastru nemovitostí.

Nepodceňujte dluhy

Dluhy jsou problém, ale mají i řešení. Nejlepší je do nich samozřejmě nespadnout. Pokud se ale už tak stane, zkuste se nejdřív domluvit s věřiteli. V opačném případě by jim nezbylo nic jiného než na vás podat návrh na exekuci. Pokud to už ale nejde jinak, zkuste se s dluhy poprat třeba prodejem majetku. Je to lepší než o majetek přijít v exekuci.

Chcete poradit s dluhy nebo s prodejem domů, bytů, či zejména pozemků? Ozvěte se.