Jste velký investor a hledáte stabilní a bezpečné investice?

Ekonomická situace se po celém světě v posledních několika letech dynamicky mění. Objevují se proto nové šance velkého zisku, ale i rizika velkých ztrát. Víte, jak v takové situaci nešlápnout vedle, stabilně a výnosně investovat a nevyhodit třeba i desítky miliónů oknem? Zjistěte, zda se vyplatí investovat do zlata, akcií, dluhopisů nebo třeba nemovitostí. Investice do zlata, pozemku, dluhopisu nebo akcií

Jaká je globální situace na trhu investičních příležitostí?

Nejčastěji firmy či větší investoři investují do akcií, zlata, dluhopisů nebo třeba nemovitostí. Jak to s těmito investičními možnostmi v současnosti vypadá?

Proč investovat do akcií?

Situaci na akciovém trhu ilustruje akciový index MSCI World, který reflektuje celosvětový růst nebo pokles akciových trhů. Ten například zaznamenal v roce 2021 zvýšení o 22,35 %, v roce 2022 pokles o 17,73 %, ale v roce 2023 opět růst o 24,42 %.

Vývoj světového akciového trhu v roce 2024 Zdroj: msci.com

Jak tedy můžete vidět, akciový trh zažíval v posledních letech prudké výkyvy. V průměru však i přesto za posledních deset let přinesl výnos 9,72 %. Rozhodně tedy v současnosti investice do akcií nepatří ke krátkodobým ani střednědobým záležitostem a je velmi riziková.

Proč investovat do nemovitostí?

Zlomová situace nastala i u nemovitostí. Ačkoliv v posledních deseti letech například ceny bytů vzrostly o 85 %, v minulých dvou letech klesly o 20 %. Podobný vývoj probíhal také u domů. Podle HB indexu pak ke konci roku 2023 začaly ceny spíše stagnovat, nebo dokonce i mírně růst.

Vývoj ceny bytů Zdroj: hypoindex.cz

Jak tedy můžete vidět, ani situace u investic do nemovitostí není ideální a s výraznější změnou kurzu se počítá až po výraznějším poklesu doporučených úrokových sazeb, který začne nejdříve v druhé půlce roku 2024. Také zde tedy zatím nečekejte brzkou návratnost nebo odolnost proti krizím.

Proč investovat do zlata?

Také zlato, které bývá považováno za nejbezpečnější investici, prodělalo za poslední dva roky pořádný veletoč. Svého maxima za trojskou unci 2 050 dolarů dosáhlo 8. 3. 2022, ale v krizi se již 26. 9. 2022 propadlo až na hodnotu 1 622,5 dolarů. Až v závěru roku 2023 se opět vrátilo na původní hodnotu.

Vývoj ceny zlata 2024 Zdroj: kurzy.cz

Také investice do zlata tedy nepatří k investicím, které by dokázaly bezpečně zvládnout krizi a přinést jistý a zajímavý výnos. Naštěstí jsou tu ještě další možnosti. Jaké jsou?

Jak se vyvíjel v krizi trh s dluhopisy

Právě investice do dluhopisů se stala během krize jednou ze zajímavých investičních příležitostí. Výnosy z nich totiž skokově vzrostly, protože závisí i na doporučené úrokové sazbě České národní banky (ČNB). Ta byla ještě do prosince 2023 na hodnotě 7 %, ale poté začala klesat a na začátku roku 2024 již dosahovala hodnoty 6,25 %. Pokles až na 4 % se očekává do konce roku 2024.

Jaké byly doporučené úrokové sazby?

Zdroj: kurzy.cz

Právě doporučená úroková sazba určuje, za kolik by si společnost nebo stát mohli normálně půjčit peníze od banky. Nabízený výnos pak značí, za kolik si je chtějí půjčit od vás, a výše toho výnosu odráží i rizikovost této půjčky. Může se totiž stát, že firma, nebo dokonce země zkrachuje a nebude schopna dostát svého závazku. Čím větší je pak toto riziko a délka splatnosti půjčky i s úroky (výnosem), tím vyšší by měl být výnos.

Například země, kde je zpravidla jistota splátky, si mohou dovolit nabízet dluhopisy o výši doporučené úrokové sazby, zatímco i bonitní firmy musí nabízet výnosy o 2-3 % vyšší, než je tato sazba. Dnes se tedy státní dluhopisy pohybují kolem hranice 6 %, kdežto firemní kolem 9 %.

V současnosti tedy nabízejí dluhopisy velmi zajímavý výnos, který v případě firemních předčí průměrný výnos akciových trhů nebo nemovitostí. Problém zejména firemních dluhopisů je ale jejich ohromná rizikovost, kdy v současnosti na veřejnost proniklo mnoho zpráv o investičních podvodech. Statisticky z firem vydávající dluhopisy zkrachuje každá desátá.

Zejména pro nezkušené investory je proto zajímavější investovat do státních dluhopisů, které však tak zajímavý zisk nepřinášejí. Po předpokládaném snížení úrokové sazby pak bude tato možnost ještě méně zajímavá. Naštěstí existuje ještě zajímavější investiční příležitost.

Proč investovat do zemědělských pozemků?

To nejlepší na konec. Ač pozemky patří mezi nemovitosti, na rozdíl od bytů a domů jejich cena ani v krizi neklesla a roste nepřetržitě již 23 let od revoluce. Dle Farmy.cz ceny zemědělských pozemků za poslední tři roky vzrostly o 35,6 % (složené úročení). Jejich růst sice v posledním roce zpomalil, ale v roce 2024 se čeká jejich opětovný vysoký růst.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: Farmy.cz

Tento růst tedy v posledních dvou letech hravě překonal i růst bytů, domů, akciového trhu, zlata nebo výnos z dluhopisů. Tento růst se pak dle prognóz s příznivější ekonomickou situací ještě zvýší a jakákoliv změna tohoto trendu není předpokládána. Na rozdíl od bytů či domů je totiž pozemků čím dále méně, každoročně jsou zastavovány a stávají se tedy vzácnějšími a cennějšími.

Jejich další výhoda je také to, že pozemek nemůže jen tak přijít o svou hodnotu, nezbankrotuje, nezchátrá ani o ní nepřijde vlivem velké korekce na trhu. O pozemek se nemusíte navíc vůbec starat a často ho můžete pronajmout například zemědělcům a získávat za něj další peníze.

V současnosti tedy neexistuje více stabilní, výnosná a bezpečná investice než, je investice do pozemků. Investovat je třeba ale ihned a naskočit před dalším velkým zvyšováním ceny.

Jak vybrat vhodný investiční pozemek?

Jak nejlépe investovat do pozemků?

Důležitý je samozřejmě vždy správný výběr pozemků, pokud například koupíte předražený nebo nekvalitní pozemek, investice se vám vrátí za mnohem delší dobu.

Právě s výběrem vám dokážeme odborně poradit na Investuj do pole. Za tímto projektem totiž stojí experti s více než desetiletou praxí. Další naší výhodou je, že sami nabízíme vice než 500 pozemků, z nichž většinu vlastníme. Při jejich nákupu tedy nic neplatíte prostředníkovi.

Při větších investicích, které předpokládají nákup více pozemků najednou, může být také problém náročná administrativa spojená s nákupem každého z nich. Ani to není na Investuj do pole problém. Veškerou administrativu za vás uděláme zdarma, rychle a profesionálně. Půjdete do toho?

Hledáte vhodné investiční pozemky a nechcete šlápnout vedle? Ozvěte se!