Jak si stáhnout Výpis z katastru nemovitostí

Výpis z katastru nemovitostní, neboli list vlastnictví, představuje důležitý dokument, který potřebuje majitel nemovitosti nejen při jejím prodeji. O co se jedná a kde jej získat? Jak si stáhnout Výpis z katastru nemovistostí

Co je Výpis z katastru nemovitostí

Výpis z katastru nemovitostí je definován jakožto soubor informací katastru nemovitostí evidovaných k datu stažení tohoto výpisu. Obsahuje informace o nemovité věci nebo takové skupině nemovitých věcí v rámci jednoho katastrálního území, k nimž jsou evidovány údaje o vlastnictví. Plní tak vlastně roli jakési obdoby technického průkazu pro nemovitost. Zjednodušeně se mezi laickou veřejností také označuje jako list vlastnictví. Z pohledu prodávajícího je tak nejdůležitější to, že v onom výpisu je zapsán jako majitel nemovitosti, z pohledu kupujícího je zásadní primárně stvrzení právního stavu nemovitosti, jelikož musejí být řádně zapsána případná omezení vlastnického práva v podobě zástavního práva, věcného břemen.

Potřebovat jej tak můžete při:

  • žádosti o stavební povolení
  • ohlášení stavby
  • koupi a prodeji nemovitosti
  • prokazování majetku

Jak list vlastnictví získat

V současné době existuje několik způsobů, jak získat výpis z katastru:

  • na pobočce Czech Point
  • online prostřednictvím dálkového přístupu
  • prostřednictvím notáře
  • osobně na pobočce katastrálního úřadu

Kontaktními místy Czech Pointu jsou notáři, krajské úřady, obecní úřady, úřady městských částí nebo městských obvodů, ale také zastupitelské úřady (velvyslanectví) v zahraničí. Tuto službu provozuje rovněž Česká pošta, Hospodářská komora a také banky, kterým Ministerstvo vnitra udělilo autorizaci. Na Czech Pointu vás vyjde první strana na 100 Kč, za každou další pak zaplatíte 50 Kč.

V případě elektronické verze si připravte 50 Kč jako ověřovací poplatek. Cena elektronického Výpisu z katastru nemovitostí činí 50 Kč za měrnou jednotku, pokud si výstup stáhnete ve formátu PDF. Dražší je pak formát XML, který má stanovenu sazbu 100 Kč.

Jak získat Výpis z katastru nemovitostí online

Při běžném online přístupu můžete bezplatně nahlédnout na číslo listu vlastnictví. Jednotlivé Výpisy z katastru nemovitostí ani katastrální mapy však dostupné touto formou nejsou. Přístup k těmto informacím je zpoplatněn. Dálkový přístup do katastru zpravidla mívají zřízen profesionálové působící v oblasti realit, bankovnictví, stavebnictví. Zřizuje se na podkladu žádosti o založení zákaznického účtu. Sami si jako běžný uživatel sice můžete z katastru stáhnout zpoplatněný výpis, nicméně nevýhoda spočívá v tom, že nebude obsahovat razítko, což nemusí být akceptovatelné například pro banku nebo soud. Tento způsob je jednoduchý, listinu si koupíte přes internet, potřebovat budete jen svůj e-mail a platební kartu, jejímž prostřednictvím uhradíte vybraný počet stran.

Jak si najít svou nemovitost

V případě, že si budete chtít stáhnout list vlastnictví sami prostřednictvím online verze katastru nemovitostí, je postup jednoduchý:

Svou nemovitost najdete prostřednictvím nahlížení do katastru nemovitostí. Dále je potřeba vyhledání parcely/vyhledání stavby. Kromě toho musíte zadat katastrální území/obec a číslo LV.

Do dálkového přístupu se poté můžete přihlásit jakožto neregistrovaný uživatel (NIA), nebo jako právnická osoba (PO).