Víte, kam a jak investovat peníze v roce 2024?

Téměř polovinu Čechů již zlákalo investování. V době vysoké inflace, na kterou je klasické spoření krátké, je to jediná cesta, jak ochránit své peníze. S investicemi je sice často spojený výnos překračující i 10 %, ale také riziko. Víte, kam a jak bezpečně investovat peníze v roce 2024?!

Do čeho investovat v roce 2023?

Ekonomická krize přinesla nejistou budoucnost

V minulém roce dosáhla inflace hodnoty 10,7 %. Více jsme o tom psali v článku Jak se bránit proti inflaci. Není se tedy čemu divit, že podle průzkumu investiční platformy Portu již dávno téměř polovinu Čechů investuje. Jejich cíl je finanční stabilita i zajištěný důchod. Vývoj inflace v roce 2024 Zdroj: kurzy.cz

Jak a kam tedy investovat peníze v roce 2024?

Možností je samozřejmě spoustu a jejich výběr vychází hlavně z toho, jaké investiční riziko jste ochotni přijmout, za jak dlouho budete finance potřebovat, kolik chcete do investice vložit a jaký chcete výnos. V těchto bodech se liší investování do dluhopisů, akcií, zlata či nemovitostí.

Nepočítáme sem samozřejmě klasické nebo stavební spoření. V prvním případě totiž v současnosti dosáhnete maximálního zúročení kolem 6 % ročně a ve druhém zpravidla čistý úrok nepřesáhne 5,5 %. Přičemž lze odhadovat, že s klesající doporučenou úrokovou sazbou budou i tyto úroky ještě klesat. Tyto produkty vám tedy proti inflaci nepomohou. Kam a jak se vám tedy vyplatí investovat peníze v roce 2023?

Vývoj ceny zlata 2024

Zdroj: kurzy.cz

Investice do zlata

Prvním ze způsobů, jak chránit úspory před znehodnocením, je investice do zlata. Právě zlato pak patří k nejvyhledávanějším burzovním komoditám. Investice do zlata ale rozhodně není krátkodobou záležitostí a nemusí se zcela vyplatit ani během krizí, kdy jeho hodnota zpravidla roste.

Tento případ můžete vidět v grafu výše, kdy cena jedné unce zlata hned několikrát klesla na hodnotu kolem 1 820 dolarů za unci. Rozhodně proto doporučujeme investovat do zlata jen v případě, že ho chcete držet více než 5 let.

Jak nakupovat zlato?

Investujte do zlatých slitků, investičních mincí nebo zlatých cihliček. Cihličky a slitky nakupujte pouze z velkých slévárnách a z mincí kupujte jen ty nejznámější (rakouský Wiener Philharmoniker, americký American Eagle, čínská Panda nebo třeba kanadský Maple Leaf).

Výhodou taktového nákupu je to, že zlato v této podobě nestojí zpravidla více než čistý kov. Jeho se cena se tedy příliš neliší od burzovní ceny. Díky tomu ho také velmi snadno a rychle prodáte. Toto zlato je navíc (na rozdíl od zlatých medailí) osvobozeno od DPH.

Snažte se však kupovat spíše více než 10 g zlata. Rozdíl cen mezi 1 g a 10 g je totiž značný. Jeden g zlata dnes pořídíte za cenu 1 775 Kč, kdežto v případě nákupu deseti gramů zaplatíte za jeden něco přes 1 564 Kč.

Do zlata pak většina investičních poradců doporučuje investovat vždy pouze 5-10 % vašich financí. Zajímavější je obvykle investice do akcií, nemovitostí nebo protiinflačních dluhopisů, ke které se dostaneme za moment.

Výhody a nevýhody investice do zlata:

  • bezpečná,
  • jednoduchost prodeje i nákupu,
  • nemusí se vyplatit v případě krátkodobé investice,
  • její výnos nemusí zcela pokrýt inflaci.

O nákupu dalších komodit jako starožitností apod., jsme psali například v článku Jak se bránit před inflací.

Investice do dluhopisů

Státní dluhopisy, kterými přispíváte státu na jeho chod, jsou jednou z nejbezpečnějších investicí, obvykle totiž nehrozí státní bankrot. Jejich výnos však zpravidla nepřekoná úrokovou sazbu půjček na trhu, dosahuje tedy spíše jen několikaprocentního výnosu.

Světlou výjimkou jsou Protinflační dluhopisy Republiky, jejichž výnos kopíruje křivku inflace. Zatímco při nízké inflaci se tedy nevyplatí, při vysoké, jako je dnes, je i jejich výnos vysoký. Tyto dluhopisy však Ministerstvo financí dočasně přestalo vydávat.

O trochu lépe jsou na tom firemní dluhopisy, jejichž výnos zpravidla o 2 a více procent přesahuje úrokovou sazbu půjček, v současnosti tedy standardně dosahuje 10 %. Jejich problém však je, že u firmy je mnohem větší riziko bankrotu nebo insolvence, což znamená i ztrátu investice.

Problém také je, že peníze nedostanete kdykoliv si usmyslíte, ale až v době splatnosti. Proto je třeba si nákup dluhopisů dobře rozmyslet a v případě investice do nějaké firmy se zamyslet i nad tím, jak si ta firma zrovna stojí na trhu. Bezpečnost dluhopisu pak zvyšuje kratší doba splatnosti a častější výplata výnosů.

Jak nakupovat dluhopisy?

Státní dluhopisy si můžete pořídit osobně ve vybraných pobočkách smluvních distributorů nebo elektronicky prostřednictvím majetkového účtuFiremní dluhopisy pak nakoupíte skrze nejrůznější zprostředkovatele, přičemž je důležité si ověřit i jejich důvěryhodnost. Jen tak zvýšíte svou šanci, že o investicí zbytečně nepřijdete.

Výhody a nevýhody investice do dluhopisů:

Výhody:

  • bezpečná investice (státní dluhopisy)
  • lze začít od tisíce Kč

Nevýhody:

  • nízké výnosy
  • korporátní dluhopisy jsou rizikové

Vývoj světového akciového trhu v roce 2024 Zdroj: msci.com

Investice do akcií

Další na řadě je investice do akcií. Celý akciový trh podle indexu MSCI World (zachycuje vývoj akcií na celém světě) sice v roce 2022 klesl o 17,73 %, ale v roce 2023 stoupl o 24,42 %. Na grafu si však také můžete všimnout, že takto vysoké růsty ani propady nejsou obvyklé. Za posledních deset let akciový trh v průměru vzrostl o 9,72 % ročně. Trh tedy nehledě na propady stále roste. Co to znamená?

Investice do akcí v delším časovém horizontu roste s inflací a zpravidla ji překonáváPatří pak k těm výnosnějším investicím. Oproti již zmíněnému zlatu nebo dluhopisům jsou však akcie velmi rizikovou investicí. Nejsou výjimkou poklesy trhu třeba o 10-15 %. Nejspíš si každý vybaví poklesy trhů během krizí v roce 2008, 2011 i 2020 nebo i současný pokles.

Jak investovat do akcí?

Nejjednodušší způsobem investice na akciovém trhu je investice skrze podílové fondy. Vložením svých peněz do podílového fondu dáte své peníze do rukou profesionála, který za vás investuje. Váš výnos pak vychází z obchodní úspěšnosti tohoto fondu/profesionála. Běžně tak za správu fondu zaplatíte kolem 3 % ročně, jejich výkonnost však může být různá. Jeden rok můžete vydělat 15 %, ale druhý rok prodělat.

Při investici do fondů si dejte pozor na sliby příliš vysokých výnosů i na výši poplatků. Dále se také zajímejte, do čeho fond investuje. Úzce specializované fondy jsou často velký risk.

Dalším druhem přístupné investice do akcií jsou pasivní fondy (ETF). Touto investicí zpravidla vkládáte peníze do nějakého trhu. Jedny z nejznámějších fondů jsou např. americký index S&P 500 nebo Dow Jones.

Tyto fondy můžete koupit na burze nebo s pomocí platforem jako Fondee či Portu a platíte za ně zpravidla kolem 0,5 % ročně. Investicí například do indexu S&P 500 pak investujete do 500 nejúspěšnějších amerických firem a participujete na jejich zisku. Výnos tohoto indexu se v průměru pohybuje kolem 10 % ročně.

Poslední možnost je investice do jednotlivých akcií, ale k tomu potřebujete velké zkušenosti a chuť se neustále vzdělávat, jinak se taková investice podobá ruletě.

Výhody a nevýhody investice do akcií:

Výhody:

  • vysoký výnos, který překoná inflaci
  • lze začít klidně s tisícovkou měsíčně

Nevýhody:

  • vysoké riziko (platí zejména pro nákup akcií nebo krátkodobé investice)

Investice do nemovitostí

Posledním investičním segmentem jsou nemovitosti. Investice do nemovitostí je považována za výnosnou a bezpečnou. Za posledních deset let vzrostla cena bytů a domů o 85 %, ale v posledních dvou letech klesla například cena bytů o 20 %. Ani v roce 2024 pak nelze očekávat nějaké závratné oživení trhu s domy a byty. Jinak tomu je ale u zemědělské půdy, jejíž cena za poslední tři roky vzrostla o 35,6 % (složené úročení), přičemž tento růst bude i v roce 2024 pravděpodobně vysoký se schopností překonat inflaci! vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: farmy.cz

Výhody investice do pozemků a jejich nákup

Pozemky jsou přístupnější investicí než byty nebo domy. Jejich cena totiž začíná již na desetitisících Kč. Přesvědčit se o tom můžete ostatně například v nabídce pozemků na prodej. To ale není jediná výhoda pozemků. Jsou totiž v současnosti mnohem bezpečnější a výnosnější investicí než domy nebo byty. Investice do pozemků je proto jednou z nejzajímavějších investicí zde.

Investiční pozemky můžete nakoupit na realitních webech nebo i na našem portálu Investuj do pole. Ten nabízí jednoduchý, rychlý a bezpečný online nákup pozemků z celé České republiky. Pokud pak budete chtít získat výnos nebo pozemek jen z jakéhokoliv důvodu prodat, zdarma vám s tím pomůžeme nebo od vás pozemek rovnou vykoupíme. Lehčí to už být nemůže.

Výhody a nevýhody investice do nemovitostí:

  • vysoký výnos, který překonává inflaci,
  • bezpečná investice,
  • obrovské investiční náklady (neplatí pro investiční pozemky).

Jaké pravidla platí pro investování?

I dnes tedy stále patří mezi nejzajímavější investice investice do nemovitostí, zejména pozemků. Jakých pravidel byste se pak měli při investování držet?

  1. Investujte spíše do toho, čemu rozumíte.
  2. Diverzifikujte investici – Jednoduše nevsázejte vše na jednu kartu. Část peněz dejte např. do nemovitostí, část do zlata a část do akcí.
  3. Neinvestujte peníze, které budete potřebovat – Vždy investujte jen peníze, o které můžete přijít a nezapomínejte si nechat nějaké rezervy.
  4. Investujte dle časového horizontu – Stanovte si, za kdy budete peníze potřebovat. Pokud budete potřebovat peníze za tři roky, je lepší například investovat do nemovitostí či dluhopisů než do akcií, kde je časový horizont delší.

Máte jakýkoliv dotaz ohledně vhodné investice nebo byste chtěli vědět více o investici do pozemků? Ozvěte se nám .